És l’exposició temporal organitzada pel Museu de la Garrotxa que ha tingut més públic. Des del Museu es valora molt positivament la implicació que s’ha aconseguit per part dels visitants i es vol agrair molt sincerament l’alt grau de participació de tothom, tant dels que hi han col·laborat com dels que han visitat la mostra.

L’original en guix del cap del Gegant d’Olot de l’escultor Miquel Blay és la peça més votada i es mostrarà a partir de la segona quinzena del mes de gener a l’exposició permanent del Museu de la Garrotxa.

Fins a 6.515 persones han visitat l’exposició “Jo l’exposo”, que s’ha pogut veure del 31 d’agost de 2019 al 6 de gener a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. La mostra ha batut tots els rècords de visitants i es converteix en l’exposició temporal que ha aplegat més públic.

Pels responsables del Museu aquestes xifres demostren que es poden fer propostes de qualitat, amb contingut i rigor, i a l’abast de tothom. El públic ha connectat amb les peces exposades des d’una vessant absolutament personal i emotiva. Els visitants han preguntat molt i han demostrat les seves ganes de saber i conèixer més sobre tot allò que s’exposava. Tothom ha tingut l’oportunitat d’expressar-se i de dir allò que sentien i pensaven. I fins i tot, en alguns casos, els seus comentaris i aportacions han ajudat al Museu a documentar més correctament algunes de les obres exposades.

El bust del Gegant d’Olot, la peça més votada

Al final del recorregut per la Sala Oberta, tothom qui ho volia podia triar quina de les cent peces exposades havia de formar part de l’exposició permanent del Museu de la Garrotxa. Amb 323 vots, la peça més votada ha estat el bust en guix del Gegant d’Olot, modelat per Miquel Blay entre el 1888 i el 1889. Properament s’instal·larà a la sala del Museu de la Garrotxa dedicada a Blay.

Les altres peces més populars han estat, per aquest ordre, la llitera de la Creu Roja de principis del segle XX, amb 177 vots; L’escultura sense títol de Leonci Quera on es veuen uns nens que juguen, que ha tret 127 vots; la Immortalitat, de Miquel Blay, amb 105 vots; i l’armadura japonesa d’un Samurai dels segles XVIII-XIX, que ha obtingut 92 vots. Un total de 2.008 persones han expressat el seu vot. De les cinc peces més votades, tres han estat obres que també van ser triades per tres de les setze persones que han col·laborat en el projecte.

Gran implicació del públic

“Participar agrada i motiva a tothom, a grans i petits”, asseguren des del Museu de la Garrotxa. En la mateixa línia, el crític i historiador de l’art Ricard Mas, escrivia en un article a la revista El Mirador de les Arts: “Hi ha museus que es trenquen les banyes dissenyant estratègies per aconseguir que la gent s’hi impliqui. I hi ha museus, com el de la Garrotxa, que agafen el toro per les banyes i tiren pel dret”.

“Jo l’exposo” ha permès fer tota mena d’activitats accessibles per a tothom on s’ha pogut tocar les peces, preguntar i intercanviar vivències i coneixements. La mostra també ha servit per teixir complicitats entre els veïns del museu que han fet de comissaris de l’exposició i també amb els seus familiars i amics.

A “Jo l’exposo”, es va convidar a 16 persones que treballen o viuen a prop de l’Hospici perquè escollissin una de les peces que es guarden als magatzems dels Museus d’Olot. Les 16 peces s’han exposat a la Sala Oberta, acompanyades de 84 peces més triades pels tècnics del Museu. Entre tot el centenar de peces, el públic podia votar quina era la que volia que formés part de l’exposició permanent del Museu de la Garrotxa.

La paraula museu significa «casa de les muses», «lloc d’inspiració». Un museu, doncs, és emoció, però també pot ser un espai d’experiència. Només cal que l’emoció ens connecti amb els objectes de la col·lecció per produir una vivència singular. Els objectes arrosseguen les seves històries i, gràcies a l’emoció, poden contenir també les nostres.

“L’art remou, fa sentir i pensar… L’art connecta directament amb les persones. No cal ser un entès ni un expert. Tothom pot trobar-hi un vincle, personal, emotiu, intel·lectual… I amb l’exposició “Jo l’exposo” hem aconseguit crear 5.515 vincles entre l’art i les persones! Moltes gràcies a tothom”, subratlla la directora dels Museus d’Olot, Montserrat Mallol.

Frases i comentaris que han escrit els visitants sobre les peces més votades:

Del bust del gegant d’Olot:  “El gegant és únic al món”,  “Es una de les peces més emblemàtiques de la Garrotxa”.

De la llitera de la Creu Roja: “El pare l’havia vist com l’utilitzaven, hem vingut junts al museu per veure-la”,  “Evidencia l’evolució en la Sanitat, en només 100 anys, i com això ha millorat la nostra qualitat de vida”,  “Es un objecte que fa pensar”.

De l’escultura de Leonci Quera: “Els nens expressen felicitat, alegria, mereixeria que fos contemplada aquesta obra”; “Simbolitza una utopia de com es pot viure la vida”; “Respira aire fresc, divertit, joc entre infants!”

De la Immortalitat, de Miquel Blay: “Quina expressió, quin sentiment!”; “La meva filla ha quedat fascinada”;  “Per mi representa la fe, la caritat, l’esperança i la immortalitat”.

Més informació