La Setmana Mallorquina portarà concerts, obres de teatre, xerrades i exposicions, el 2 al 8 de març.

Olot se suma d’aquesta manera a la iniciativa de vuit teatres gironins que durant els propers dies celebren la Quinzena Mallorquina.

Olot posarà el focus durant aquesta setmana en l’illa de Mallorca i la turistització. La iniciativa s’emmarca en la Quinzena Mallorquina, impulsada pels teatres de diferents ciutats de les comarques gironines que s’han posat d’acord en escollir un territori i un tema concret sobre el qual reflexionar.

Les activitats de la Setmana Mallorquina començaran dimarts a les 18 h amb una Hora del Conte a la Biblioteca Marià Vayreda. Assumpta Mercader explicarà la història L’àvia pirata.

Dijous, a les 19.30 h a La Carbonera, José Antonio Donaire parlarà de “Històries turístiques. Els efectes secundaris del turisme”. Serà una reflexió del turisme des de diverses mirades, a partir de quatre casos concrets: el turisme com a depredador del territori, el turisme com a eina de renovació d’un espai oblidat, el turisme com a factor de desetructuració d’una societat i el turisme com a factor d’innovació territorial. Tot seguit, a les 21 h, Miquel Àngel Joan, Llonovoy, representarà el LAP Maceta, un recital de poesia de resistència que juga amb el sentit de l’absurd.

L’endemà, el divendres, el duet mallorquí Dona Llop presentarà el disc Crisàlide en un concert a les 22 h a la sala El Torín. Dona Llop és una banda única de Dream pop.

La Setmana Mallorquina a Olot continuarà amb l’espectacle Rostoll Cremat, escrit i protagontizat per Toni Gomila. Es podrà veure el dissabte a les 20 h al Teatre Principal d’Olot. Una obra de denúncia, amb humor i ironia, que explora les llums i les ombres de la Mallorca Turística.

Diumenge a les 17 h, es posarà al punt i final a la Setmana Mallorquina amb l’espectacle per a tota la família Miramiró. La Companyia Baal Dansa ha preparat una proposta de dansa i vídeo a partir de l’obra de Joan Miró. Està pensada per a infants a partir de 2 anys.

En paral·lel durant tota aquesta Setmana Mallorquina es podran veure diverses exposicions. A Can Trincheria i a la Biblioteca Marià Vayreda, Miquel Àngel Joan, Llonovoy, presenta “Souvenirs de Mallorca, records intervinguts”. S’hi poden veure un recull de postals amb vistes típiques de Mallorca, tot i que bastant manipulades, amb la finalitat de denunciar la urbanització massiva de cases i hotels, l’opulència i el boom turístic que pateix l’illa ja fa massa anys. Es pot visitar fins al 8 de març.

L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa dedica la Vitrina del Trimestre a Alexandre Cuéllar. L’olotí Alexandre Cuéllar Bassols va exercir de secretari de l’Ajuntament de Sa Pobla, a Mallorca, entre el 1943 i el 1959. Durant aquests setze anys, Cuéllar va escriure articles i relats que donen fe de la seva admiració per l’illa que el va acollir. La implicació de l’escriptor olotí amb Sa Pobla es va accentuar quan, l’any 1952, va impulsar la introducció del ball dels caparrots a les Festes de Sant Antoni, a imitació dels cabeçuts olotins. La Vitrina testimonia aquesta relació de l’escriptor amb l’illa de la calma. L’exposició s’obre aquest dilluns i es podrà visitar fins al 30 de juny.

Una iniciativa de vuit teatres gironins

Igual que Olot, els teatres de Girona, Banyoles, Lloret de Mar, Porqueres, Celrà, Palamós i Roses s’uneixen per participar de la Quinzena Mallorquina. En aquests teatres es representarà Rostoll Cremat, Peccatum i Acorar, de Toni Gomila; El món animal i Maceta, de Miquel Àngel Joan – Llonovoy- ; Mira Miró de Baal Dansa; Crisàlide, de Donallop i el recital performatiu Mots de calç i sal, de Jaume Geli.

Més informació