Un centenar d’activitats conformen el programa d’actes de les Festes del Tura 2018, que se celebraran del 7 a l’11 de setembre. La programació ja es pot consultar al web de les Festes del Tura, a l’aplicació oficial de les festes, i aquesta setmana s’ha començat a repartir el programa en paper pels diferents barris de la ciutat.

Divendres, concert de Txarango, Miki Puig i Hora de Joglar

El concert de Txarango serà un dels plats forts de les Festes del Tura 2018. Actuarà el divendres 7 de setembre, a les 00.30 h a l’escenari del Firal. Just abans, al mateix escenari, hi actuaran els garrotxins Hora de Joglar (22.30 h) que l’any passat havien d’actuar a les festes però el concert es va haver de suspendre a última hora. Al Firal la música continuarà a les 02.30 h amb The Jukebox i a les 04.30 h amb DJ Txeko.

L’escenari de la plaça Campdenmàs s’obrirà a les 23.30 h amb Roko Banana. Tot seguit, a les 01.30 h, hi actuaran The Seventies. I a la plaça Major, la primera nit de les festes hi actuarà William Taylor & Co a les 00 h i tot seguit, a les 02 h serà el torn d’escoltar a Miki Puig en concert.

Dissabte, La Norantada, Quimi Portet i La Folie

Dissabte és la nit de La Norantada al Firal. Començarà a les 23.30 h i comptarà amb les actuacions de Marvin & Prezioso i Marian Dacal. Abans, a les 22 h, sonarà La Folie al nou escenari del passeig d’en Blay. A la plaça Major, la nit començarà a les 23 h amb la Massive Noise Collective, que donarà el relleu a la 01 h a Quimi Portet. La nit del 8 de setembre, a la plaça Campdenmàs escoltarem a Big Yuyu a les 23.30 h i als The Limboos, a partir de la 01.30 h.

Diumenge a la nit actuen Halldor Mar, Doctor Calypso i l’Orquestra Maribel

Diumenge a la nit la música començarà a sonar al Firal a les 22 h amb el folk de l’Orquestrina Trama. A les 00 h, pujarà dalt l’escenari Halldor Mar, a qui seguirà l’Orquestra Maribel a les 02 h. A la plaça Major és la nit de The Otis Redding Show, que actuaran a les 23 h. Tot seguit serà el torn de Dr. Calypso, que actuarà a la 01 h. La nit del diumenge, la plaça Campdenmàs s’omplirà de música techno.

Dilluns, Fundación Tony Manero, Albercocks i Sra Tomasa

Els Tortellinis obriran els concerts nocturns del dilluns 10 al Firal, a partir de les 22.30 h. Tot seguit, a les 00.30 h, actuarà Sra. Tomasa i a les 02.30 h la Fundación Tony Manero. Al passeig de la Muralla dilluns a la nit els Albercocks faran ballar a tothom a partir de les 00.30 h i a la plaça Campdenmàs actuarà la Balkan Paradise Orchestra a les 23.30 h i Biflats a la 01.30 h. Dilluns a la nit, la plaça Major l’ocuparà La Principal de la Bisbal amb el ball de festa major.

Una de les novetats d’aquest any és l’horari dels concerts que començaran abans perquè la gent pugui trobar ambient des de primera hora de la nit en els escenaris habituals. Tot i avançar l’inici dels concerts, l’hora de tancament seguirà essent la mateixa. La majoria de dies la música acabarà a les 6 de la matinada i el diumenge ho farà mitja hora abans, a dos quarts de 6.

R(h)umans i Joan Pera, al Teatre Principal d’Olot

A nivell teatral, les Festes del Tura ens proposen dues propostes per riure sense parar al Teatre Principal d’Olot. Diumenge 9 de setembre, a les 20 h, cinc pallassos de la Companyia Rhum & Cia representaran els millors números de clown, en un collage musical farcit de números de creació pròpia i algun clàssic. Una obra per a totes les edats perquè el riure ho cura gairebé tot.

L’endemà, el dilluns 10 de setembre també a les 20 h, Joan Pera es convertirà en El fantasma de Canterville. L’obra, basada en el text d’Oscar Wilde, narra la història d’una família que passa un cap de setmana en un castell on hi vaga el fantasma de Sir Simon de Canterville, una presència que s’ha proposat fer-los la vida impossible. Al muntatge també hi actuen Elisabet Casanovas, David Olivares, Betsy Túrnez, Pep Sais i Òscar Castellví. Les entrades pels dos muntatges ja es poden comprar a través d’internet.

La faràndula, un clàssic de les Festes del Tura

Gegants, cabeçuts i cavallets sortiran en cercavila acompanyats de tota la faràndula olotina el divendres 7 de setembre a les 17.45 h des de l’Hospici i recorreran el centre de la ciutat. L’endemà, el dissabte dia 8, ballaran a les 12 h a la plaça Major i després del ball faran una cercavila fins al Firal. Els gegants tornaran a ballar el diumenge 9 de setembre, acompanyats de cabeçuts i cavallets. La darrera oportunitat per veure’ls en acció serà el dimarts 11 de setembre, a les 22 h, amb el Ball de les espelmes que donarà pas a la cercavila de tancament.

Pel que fa a les altres peces de la faràndula, el Porc i el Xai ballarà el divendres 7 de setembre a les 22 h a la plaça Campdenmàs i el dissabte 8 de setembre a les 20.20 h a la mateixa plaça. El gegant de l’AOAPIX també ballarà el diumenge 9 a les 17 h al pati de l’antic Hospital i a les 18 h a la residència del Tura. El Gat i els gegants de Sant Miquel ballaran el dilluns 10 de setembre a les 11 h al pati de la Residència Montsacopa, a les 12 h al pati de l’antic hospital i a les 16 h a la Residència del Tura.

Correfoc, castells, seguici i sardanes

La cultura popular és ben present a les Festes del Tura amb diverses activitats. Dissabte 8 de setembre a les 17.30 h comença la Diada Castellera dels Xerrics a la plaça d’Esteve Ferrer. El correfoc sortirà el dissabte, a les 22.30 h, des de la plaça Campdenmàs fins a la plaça de Braus, on es podrà veure l’espectacle Santa Joana dels Escorxadors del Pim Pam Pum Foc! que es va anul·lar l’any passat a causa de la pluja.

El seguici popular serà el diumenge 9 de setembre a les 21 h i comptarà amb el drac, el pollastre, el conill, l’àliga i els Xerrics, que pujaran un pilar caminat. Dimarts 11 de setembre, a les 20 h, al Firal tindrà lloc el Ball Pla, que donarà pas a les 21 h a la ballada de la sardana Adéu vila d’Olot. De sardanes també n’hi hauran el dissabte 8 i el diumenge 9 a les 19 h al Firal i el dilluns 10 a les 20 h a la Plaça del Mig.

Activitats infantils a la plaça del Mig

La Plaça del Mig s’estrenarà com a Espai Carica-Tura, dedicat al públic familiar. Dissabte 8 de setembre, a les 17 h i a les 18.30 h tindran lloc els tallers de construcció d’elements de la faràndula. Dilluns 10 de setembre, Anna Roca explicarà el Secret de la Nanna en aquest espai, on també es faran tallers de castells i a les 17 h hi actuarà Mumusic Circus.

Consulta tota la programació de les Festes del Tura