RCR. Somni i natura_Catalonia in Venice és el projecte que representarà a Catalunya a la 16a Biennal d’Arquitectura de Venècia, que se celebrarà del 26 de maig al 25 de novembre 2018 a la ciutat italiana. Es tracta d’un projecte sobre els olotins RCR Arquitectes – Premi Pritzker d’Arquitectura el 2017 – que presenta l’Institut Ramon Llull, amb col·laboració de l’Institut de Cultura d’Olot.

El projecte revela una part desconeguda de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta: el seu univers més íntim. Tots tres arquitectes han creat un espai on investigar i repensar la relació de la humanitat amb el món que es troba a la finca La Vila, a la Vall de Bianya, i al voltant d’aquest espai gira el seu projecte per a la Biennal de Venècia.

Segons RCR Arquitectes, “Venècia presentarà de manera inèdita el nostre somni. És un projecte que es troba en el moment clau de la seva gènesi i que, a través de l’arquitectura, representa el naixement d’una utopia en construcció que revela el nostre món interior”. El propòsit és “que qui visiti l’espai de la Biennal senti unes ganes immenses de conèixer La Vila i percebre la força de la natura, una força que et pot transformar. Ens agradaria que entrar dins El somni es convertís en una experiència molt sensorial”.

En paraules de la cocomissària Pati Núñez, “ens plantegem experimentar amb nous formats aplicats a la difusió de l’arquitectura. A l’exposició no hi ha maquetes ni plànols. El somni del títol mostra la part més íntima d’en Rafael, la Carme i en Ramon, perquè la seva manera d’entendre el món és a la base de la seva arquitectura.” D’altra banda, la cocomissària Estel Ortega afirma: “La museografia és intencionada, és part del projecte i no té un recorregut lineal. La idea és provocar la sensació de trobar-se dins d’un somni. Es podria dir que s’assembla a una cova de llums i moviment líquid, un espai immaterial que permet que cadascú es construeixi la seva pròpia experiència, tal com succeeix als somnis.”

El projecte

Després d’accedir a un lloc secret, desconcertant, i abans d’arribar al somni, cal superar una primera fase: el Llindar. Aquest vol transmetre la sensació d’entrar a poc a poc en un espai desmaterialitzat en què el visitant no sap on és, com si caigués en un son lleuger. És un moment intermedi, molt dinàmic, en el qual el contingut es refereix a l’obra precedent de RCR Arquitectes i constitueix una presentació i una síntesi de la seva trajectòria.

Després arriba el Somni: representa un estadi més profund del son. Una cova de llums i moviment, amb una concepció espacial fragmentada i gairebé misteriosa, on es presenta material exclusivament del projecte de La Vila. La Vila com a fi i com a mitjà, com a construcció inacabada i projecte de vida. I aquesta mateixa interpretació del món íntim de RCR, de la seva força i la seva sensualitat, es porta a l’extrem perquè el visitant es mogui com vulgui per l’espai i tingui la possibilitat de construir la seva pròpia experiència. Com en els somnis.

Tota aquesta profunda concepció filosòfica es defineix com a geografia dels somnis, i es representa mitjançant unes lupes que distorsionen la realitat, que reflecteixen el món i alhora el fragmenten, que l’apropen i l’allunyen, en un joc que confon, sorprèn, embolcalla i, en darrera instància, fa reflexionar el visitant. Aquesta és la intenció de RCR, traslladar a Venècia l’experiència de La Vila, una utopia en construcció, perquè la seva empremta perduri en tothom.

L’Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de Catalunya en els Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009, i és present a la Biennal d’Arquitectura des del 2012. En aquesta ocasió hi col·labora també l’Ajuntament d’Olot a través de l’Institut de Cultura, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.