Data del 1875 i originàriament formava part de la porta de la muralla olotina que donava accés a la plaça del Carme.

Tècnics especialistes la restauraran per conservar-la al museu i n’han fet una còpia en resina que s’ha col·locat al capdamunt de la ronda Sant Bernat.

El conjunt escultòric que fins no fa gaire coronava l’antiga font de Sant Bernat tornarà als carrers del barri. Es tracta d’un escut que data del 1875, quan es va construir la muralla carlina a la ciutat d’Olot. Estava situat al capdamunt de la porta que donava accés a la plaça del Carme, que es va rebatejar com a porta de Martínez Campos, en honor a un general.

Un cop acabada la guerra, la muralla es va anar enderrocant ja que partia diversos accessos i propietats. És en aquest moment quan el conjunt escultòric de la porta passa a coronar la font de Sant Bernat. S’hi va estar fins l’any 2008, quan es van dur a terme unes obres per reurbanitzar l’espai. En aquell moment, uns tècnics especialistes el van treure, esperant una futura reintegració en algun espai proper a la ubicació original.

S’ha fet una rèplica en resina de l’escut i s’ha col·locat al capdamunt de la ronda de Sant Bernat. La fragilitat de la pedra desaconsella posar-hi l’escut original. La peça de finals del segle XIX es restaurarà degudament i es conservarà als magatzems dels Museus d’Olot, amb totes les mesures necessàries per la seva preservació.

L’escut original està esculpit en pedra sedimentària i gres. Mesura 1 metre d’alt per 1 metre i 46 centímetres de llargada i pesa prop de 100 quilos.