El fons Família Jaume reflecteix la vida personal i política dels tres fills del matrimoni durant la Guerra Civil a través de memòries, dietaris i correspondència creuada entre ells i els seus pares.

Més de 1.600 persones ja han visitat l’exposició de la Sala Oberta que tanca les portes aquest diumenge.

Avui s’ha formalitzat la donació dels fons documentals Família Jaume i Francesc Jaume Coll (Mestres), que Ester Jaume va fer a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa els anys 2006 i 2008. El Fons Francesc Jaume Coll (Mestres) comprèn 775 imatges dels anys 1920 a 1952, i el Fons Família Jaume, 0,50 metres lineals de documentació textual dels anys 1908 a 1952. L’acte ha tingut lloc a l’Ajuntament d’Olot i s’anticipa a la Setmana Internacional dels Arxius, que se celebrarà entre els dies 7 i 13 de juny.

Francesc Jaume Coll va arribar a Olot pocs mesos després d’haver nascut a Igualada, l’any 1889. Era conegut com a Paco Mestres pel cognom del primer marit de la seva mare. Va treballar com a pintor d’imatges religioses i va compaginar aquesta feina amb la de fotògraf. Catalanista i republicà, va ser vicepresident de l’Ateneu Obrer. Va morir l’any 1952, després d’haver sobreviscut a quatre dels seus cinc fills (tres nois morts durant la Guerra Civil i una noia a conseqüència de les complicacions d’un part).

Paco Mestres tenia el laboratori en un racó de la cuina de casa seva, en la planta baixa del número 23 del carrer de Francesc Monsalvatge. Va ser un actiu retratista, sobretot durant la Guerra Civil. També va fotografiar indrets urbans, paratges i masies de la comarca –era aficionat a l’excursionisme– i la faràndula local. També va comercialitzar algunes imatges en forma de postals i va participar en una exposició col·lectiva de la Sala Vayreda d’Olot l’any 1931. A més de moltes fotografies familiars, les gairebé 800  imatges que se n’han conservat són bàsicament de concepció acadèmica, pròpia del primer terç del segle passat, i amb un cert to bucòlic i evocador.

El fons Família Jaume està format bàsicament per la documentació generada pels fills de Francesc Jaume i Faustina Asperó, especialment els germans Ramon, Vicenç i Joan. Reflecteix la vida personal i política d’aquests tres nois durant la Guerra Civil a través de memòries, dietaris i correspondència creuada entre ells i els seus pares. En menor mesura, el fons conté també alguns documents pertanyents al pare i al germà petit, Estanislau. Cal destacar la col·lecció de fulls impresos distribuïts a Olot durant la Guerra Civil, bona part dels quals són els únics exemplars que s’han conservat.

Últims dies per visitar l’exposició a la Sala Oberta

Aquest diumenge tanca l’exposició La família Jaume d’Olot. És la guerra!, que des del 13 de març s’ha pogut veure a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. Fins aquest dimecres l’han visitat 1.600 persones, incloses les que van participar en les dues visites guiades que va organitzar el Museu. La mostra explica la història d’aquesta família olotina trencada per la Guerra Civil espanyola a través de fotografies, cartes i fins i tot arxius d’àudio.

Pàgina web dedicada al fons de la Francesc Jaume Coll

Coincidint amb la presentació d’aquest matí al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot, també s’ha donat a conèixer la descripció de les imatges del Fons Francesc Jaume Coll (Mestres) al Cercador del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i la publicació a la pàgina web d’aquest mateix servei de les activitats paral·leles organitzades al voltant de la mostra: la lectura de fragments de cartes i dietaris dels germans Jaume, que va tenir lloc al Museu el dia 20 de març, i el concert de cançons sobre la Guerra Civil i la resistència antifranquista a cura de Xavier Ruscalleda i Jordi Figueres, celebrat al pati de l’Hospici el 24 d’abril.

En aquesta pàgina (imatgesgarrotxa.olot.cat) també s’hi poden veure diversos vídeos promocionals i sobre el tractament arxivístic de la documentació, editats per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Olot.

Cessió del fons de la família Jaume a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.