La finalitat d’aquest mercat és recuperar la ciutat com a espai de trobada i de relació i generar converses entre els seus veïns.

Durant tota aquesta setmana, se celebra la tercera edició del Mercat de Conversa, una iniciativa del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot amb la col·laboració de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona que té per objectiu recuperar la ciutat com a espai de relació i punt de trobada, amb la intenció de transformar la ciutat i promoure la proximitat i la presència en les relacions i en la vida quotidiana de les persones.

La idea del mercat és generar un espai de reflexió i transformació a través de les converses dels veïns i veïnes per fer d’Olot un espai de cooperació i convivència. Enguany s’han previst tres accions que es portaran a terme fins divendres per recuperar aquella imatge de veïnes i veïns que ocupaven el carrer i que de la trobada i la conversa en feien una forma d’entendre el com es vivia a la ciutat.

En primer lloc, s’han programat diferents Espais Conversa sobre temes com la mort, la regularització i acollida de les persones migrades, la necessitat de la presència, l’espai públic, el veïnatge i la solitud amb persones rellevats o de renom en cada branca. Aquestes converses es faran al carrer o en llocs singulars on els ciutadans i ciutadanes fan vida. Per dinamitzar els espais de conversa, hi haurà un moderador que s’encarregarà de fer preguntes als ponents.

La segona activitat prevista és el Regala conversa. Per una banda, es repartiran cadires pel centre de la ciutat i per diferents barris amb la intenció de que qui vulgui pugui asseure’s i parlar amb qui transiti. La idea és recuperar aquella imatge que s’ha anat perdent, de que les veïnes i els veïns dels barris treien la cadira per conversar. Per altra banda, al voltant de la biblioteca s’hi ubicarà una biblioteca humana, en la qual diferents persones explicaran la seva història a les persones que les vulguin escoltar, com una forma de donar valor a les persones que sovint passen desapercebudes, però que enriqueixen les nostres ciutats. Aquestes dues iniciatives, compten amb el suport d’algunes de les associacions veïnals de la ciutat.

En tercer lloc, es portarà a terme el Laboratori de regeneració de veïnatge, un espai de debat obert destinat a ciutadania i professionals com arquitectes, metgesses, infermers, educadors socials, mediadors per repensar com s’entén el veïnatge a les ciutats amb la voluntat de donar a conèixer experiències, serveis i projectes així com trobar solucions conjuntes amb la voluntat de compartir i repensar polítiques municipals.

En aquesta edició s’espera la participació de professionals com Santiago Alba Rico, Judit Font o Wafa Bouhlarouz i la col·laboració de professorat de la Universitat de Girona que tractaran sobre com es pot fer comunitat així com una trentena de treballadors socials, universitaris i ciutadans dels Pirineus Orientals que volen compartiran experiències. La voluntat és posar els ciutadans i ciutadanes com a protagonistes d’una jornada i compartir quotidianitat.

Programació del Mercat de Conversa

“Ciutats normals, per a persones normals? Des de quan som normals?”
Dimarts 7 de juny, de 18 a 19.30 h, el Firal

Ciutats que acullen, ciutats humanes. Qui té dret de ciutadania?”
Dimecres 8 de juny, de 12 a 13.30 h, estació d’autobusos

“Habitatge i ciutats. Entre la dignitat i la marginalitat”
Dimecres 8 de juny, de 19 a 20.30 h, Els Catòlics

 “Una ciutat que mira la mort és una ciutat plena de vida”
Dijous 9 de juny, 12 h, entrada de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (zona exterior)

“L’experiència d’un paisatge”
Dijous 9 de juny, de 18.30 a 19.30 h, Parc de l’Espai Cràter

 “Regala conversa”
Divendres 10 de juny, de 16 a 20 h, al centre de la ciutat i als barris

 “Biblioteca humana”
Divendres 10 de juny, de 17 a 20 h, Biblioteca Marià Vayreda (zona exterior)

 “Habitar les ciutats des de la presència. Recuperar el veïnatge, fer comunitat”
Divendres 10 de juny, de 18 a 19.30 h, plaça Mercat (zona exterior)