Amb la reforma del primer pis del Museu dels Sants es vol oferir una nova visió dels tallers de sants d’Olot mostrant la seva variada producció que va més enllà de la imatgeria religiosa. Figures de jugadors de futbol, Madames de Pompadour, toreros com Manolete, models anatòmics, retrats de polítics o figures de faràndula són alguns dels exemples dels productes que han fabricat els tallers de sants al llarg de la seva història.

Per les característiques de l’espai, no era viable explicar cronològicament l’evolució dels tallers de sants d’Olot i es va replantejar el discurs buscant l’impacte estètic a partir de composicions i de conjunts de peces i explicant històries i fets singulars.

La reforma, a més, s’ha fet pensant en millorar la qualitat de la visita al Museu fent-la més entretinguda, més pedagògica i més accessible a tothom. En aquest sentit, s’ha fet un nou audiovisual amb àudiodescripció per a persones cegues i subtitulat per a persones sordes i amb interpretació en llengua de signes i s’ha elaborat material de lectura fàcil per visitar l’exposició permanent, dels quals se’n poden beneficiar persones d’edat avançada, persones amb diversitat funcional cognitiva, nouvinguts que encara no dominen gaire l’idioma, visitants poc alfabetitzats, etc. També s’hi han instal·lat racons toca’m (peces en diferents espais que el visitant pot tocar i fer jocs de descoberta i identificació pel tacte), i racons familiars pensats per a infants i per a tota la família. I en diferents ubicacions s’hi trobaran informacions curioses, temes desconeguts i anècdotes a través d’uns plafons titulats sabies que?

Aquesta reforma és fruit d’una valoració feta pels tècnics del Museu i dels resultats d’una auditoria realitzada per encàrrec de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona.

A la planta baixa i al subterrani s’hi segueix veient el procés de fabricació de sants: emmotllament, retoc, col·locació d’ulls, pintura, etc.

D’altra banda, a la segona planta de l’edifici, s’hi faran a partir del mes de setembre exposicions sobre temàtiques concretes relacionades amb el fons del Museu dels Sants.

La inauguració serà el divendres 6 de juliol, a les 20 h. I, el diumenge dia 8 de juliol l’entrada al Museu serà gratuïta.