Olot Cultura commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats culturals al llarg de la setmana organitzades conjuntament amb l’Associació El Paraigua.

Les activitats busquen conscienciar i donar visibilitat als trastorns i a les malalties mentals.

Una de cada cinc persones patirà un trastorn mental en algun moment de la seva vida. Per això, parlar sobre la salut mental és important i necessari. El dimarts 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental i per aquest motiu des d’Olot Cultura, conjuntament amb l’Associació El Paraigua, s’han organitzat un seguit d’activitats al llarg de la setmana vinculades amb la salut mental.

Enguany les activitats són més nombroses i busquen posar èmfasi en la importància de donar visibilitat a les malalties i els trastorns mentals. La voluntat de l’Associació és lluitar perquè desaparegui l’estigmatització que sol haver-hi al voltant de la salut mental i perquè aquest tipus de trastorns es considerin com la resta de malalties.

ARTS ESCÈNIQUES

El dimarts 10 d’octubre a les 19 h la Biblioteca Marià Vayreda acollirà una lectura dramatitzada d’alguns relats de Nietzsche al paradís, una obra de la psicòloga clínica Imma Riu, a càrrec d’Una Càpsula Teatre. Amb una posada en escena molt especial, la companyia presentarà els contes de Riu, marcats per l’humor i que toquen diferents qüestions al voltant de la salut mental, com les persones s’hi enfronten i com reaccionen.

El dimecres 11 d’octubre, l’espectacle Calidoscòpica arriba al Teatre Principal d’Olot dins la seva programació habitual. Es tracta d’un projecte de recerca que gira entorn de les vivències de les dues performers tenint en compte la salut, la creativitat i el benestar. Sònia Gómez, ballarina, i Encarni Espallargas, que pateix esquizofrènia, treballen juntes un cop més i ens conviden a jugar i a imaginar com seria la vida des d’un punt de vista distorsionat per una esquizofrènia paralitzant i productiva. L’espectacle s’ha programat amb la col·laboració de l’Associació El Paraigua.

ASSOCIACIÓ EL PARAIGUA

L’Associació El Paraigua celebra enguany 10 anys de la seva activitat i ha organitzat per al Dia Mundial de la Salut Mental, un seguit d’activitats per seguir donant visibilitat a aquestes malalties.

El passat 7 d’octubre es va inaugurar al Pati de l’Hospici l’exposició “De primera mà”, una mostra amb dibuixos, pensaments, relats i obres fetes amb diferents tècniques artístiques fetes per persones que pateixen algun trastorn mental. L’exposició permet, d’una banda, donar un espai a aquestes malalties i trastorns, fer-los visibles, i alhora permet als artistes sentir-se apreciats per la visita i rebuda de l’exposició. Es podrà visitar fins al 15 d’octubre.

El dimarts 10 l’Associació ha programat diverses activitats per commemorar el dia. De 10 a 13 h del matí, es farà una Taula informativa i una intervenció artística realitzada per l’Escola de Belles Arts d’Olot a la Plaça Dr. Ferrer. A continuació, a les 13.45 h començarà un Dinar de celebració al Casal Cívic i Comunitari d’Olot, obert a persones, familiars i professionals de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions.