Deu ciutats catalanes, entre les quals hi ha Olot, participen de Womart, un projecte d’art urbà que té per objectiu visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores, fomentar la presència d’aquestes en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització, en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals.

El dissabte 14 d’abril, deu artistes comissariades per l’associació Rebobinart, faran públiques les seves creacions. A Olot, B-Toy pintarà una paret del Museu dels Sants. L’artista treballarà al voltant del retrat femení, inspirant-se amb el retrat d’una treballadora dels tallers de sants de la ciutat.

Nascuda a Barcelona, en l’obra d’aquesta artista urbana les dones hi són molt presents. És una de les exponents femenines de l’art urbà a casa nostra i els seus murals són presents en carrers d’arreu del món. L’any passat va participar en el Cans Festival a Londres, organitzat per Banksy, preparant diversos murals i instal·lacions en un dels túnels de l’estació de Waterloo. També ha exposat en galeries de Los Angeles, Londres, Mèxic, Barcelona i Brussel·les.

Reus, Figueres, Tortosa, Manresa, Granollers, Mataró, Girona, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú són les altres nou ciutats on també passarà el projecte Womart. Hi intervindran artistes com Hyuro, Paula Bonet, Elbi Elem, OVNI, Monica Rikic, Aïda Gómez, PEDRA, Minuskula i Lula Goce.

Les instal·lacions estaran totes acabades el dissabte 14 d’abril. Això significa que en alguns casos, com la ciutat d’Olot, durant la setmana prèvia ja es podrà veure com l’artista va fent la seva obra.

La iniciativa Womart sorgeix en resposta a la desigualtat entre homes i dones al món de l’art i vol explorar la relació de la feminitat, el gènere, la dona i l’art, a través des de diferents disciplines artístiques, estils i tècniques.

Tot i que més d’un 70% de les estudiants a les Facultats de Belles Arts espanyoles són dones, la seva presència posterior als circuits de l’art és molt limitada. Entre desembre de 2008 i febrer de 2009, de les 177 exposicions individuals del Consorcio de Galerías de Arte Contemporáneo, que agrupa les millors galeries espanyoles, només 34 van ser d’artistes dones. Analitzant les exposicions individuals celebrades entre els anys 1999 i 2009 en 22 centres d’art contemporani de l’Estat, només un 9,4% es van dedicar a artistes dones. Als 10 grans centres d’art de Barcelona, entre el 2011 i 2015, només el 14% de les exposicions estaven dedicades a dones artistes, segons dades de l’Observatori Cultural de Gènere.

Womart és el projecte guanyador del Concurs de Comissariat impulsat el 2017 pel Consorci Transversal Xarxa d’activitats culturals, que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la cultura, comparteixen un seguit de valors en favor de la promoció i defensa de la cultura i es beneficien dels avantatges del treball en xarxa.

Rebobinart és una associació especialitzada en el desenvolupament de projectes socials a través de l’art urbà de qualitat, posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes generats.