fbpx
DANSA

Projecció del documental ‘Bailar la locura’ i espectacle de dansa J-AhO! II

Dia de la Salut Mental

Dijous 10 d'octubre de 2024, 19 h, Teatre Principal d’Olot

Projecció del documental ‘Bailar la locura’ i espectacle de dansa J-AhO! II

Projecció del documental Bailar la locura, de Marta Espar i Maiol Virgili Llabina, i espectacle de dansa J-AhO! II, d’Amaiur Luluaga

Visibilitzem el Dia de la Salut Mental amb un documental que parteix de la pregunta següent: “Què és la bogeria? Es pot ballar?”, i amb un espectacle de dansa que reflexiona sobre els límits del seny i la bogeria.

El film connecta la vida de tres ballarines de dansa contemporània que estan preparant una coreografia sobre els límits entre la normalitat i la bogeria amb la vida de tres dones diagnosticades amb un trastorn de salut mental que les ajuden en el procés de creació a partir de la seva experiència.

L’espectacle de dansa J-AhO! II es pregunta qui està boig: tu o jo? Se sol associar la bogeria amb allò que es desvia de la norma, però què és la normalitat? A partir d’aquesta pregunta es qüestiona el concepte de normalitat, i les creadores indaguen en la possibilitat que es tracti d’una construcció establerta per la societat amb la finalitat de crear un ordre a la comunitat. Això els porta a la hipòtesi de si la bogeria seria una eina de control social per assenyalar el que és diferent i, per tant, sentir que la situació és la correcta i/o normal.

El nom de la peça, J-AhO!, fa referència a l’expressió jota ha(g)o! (‘estàs com una regadora!’), utilitzada al País Basc per dir a algú d’una manera jocosa o també despectiva que la seva actitud o manera de ser no és gaire comuna i, per tant, “no normal”. D’altra banda, aho significa boca, de manera que el nom de la peça també té el seu sentit en aquest àmbit: en la xerrameca, en l’estigma, en les paraules que s’utilitzen per parlar dels altres. A més, la cal·ligrafia de J-AhO! té la seva referència al DSM-V, el llibre de diagnosi psiquiàtrica per excel·lència.

 

Organitzen: Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, Fundació La Fageda, Associació El Paraigua i Xarxa de Salut Mental -Sector Garrotxa de l’IAS


Activitats Relacionades:

Go to Top