fbpx
EXPOSICIONS

“FANG. Identitats híbrides”

Maria Camila Sanjinés

20 d'octubre de 2023 - 28 de gener de 2024, Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa

“FANG. Identitats híbrides”

“Fang” és un projecte de recerca a llarg termini de l’artista Maria Camila Sanjinés que posa la mirada en el tema del desarrelament i la migració, l’artesania i el coneixement de la cultura material, i com aquests temes es reflecteixen a la seva obra de ceràmica.

Aquesta exposició és fruit d’uns tallers i converses realitzats amb dones migrants de la ciutat d’Olot. Arran d’aquestes trobades, l’artista va recollir la informació a partir de la qual va elaborar una sèrie de peces de ceràmica que sintetitzessin i plasmessin els temes tractats.

La mostra vol ser, a més, un espai de trobada de diferents col·lectius per parlar sobre la construcció de la cultura i de la identitat.

Maria Camila Sanjinés parteix de la pregunta següent: com es creen els elements culturals? D’idees com que entendre un lloc és una barreja constant, com que la terra és viva, muta i canvia, i que, nosaltres mateixos, podem ser una hibridació que pot generar nous llenguatges culturals sense haver de renunciar ni rebutjar res. I que hi ha maneres de crear una identitat híbrida entre la pertinença i el desarrelament.

“Fang” és un projecte de recerca a llarg termini que Maria Camila Sanjinés va iniciar fa temps. La primera fase es va desenvolupar a Colòmbia durant la pandèmia, al poble de Ráquira (en llengua muisca ra vol dir ‘olla’ i quira vol dir ‘poble’), un lloc de terrissers amb més de vuit mil anys de tradició. El resultat d’aquest intercanvi ha estat exposat en diferents cicles d’art contemporani i va ser guanyador de la beca d’artistes i artesans del Departament de Cultura de Colòmbia. El segon estadi del projecte es va generar a les muntanyes del Rif amb l’espai cultural L’apartment 22 a Rabat, on Maria Camila va estar treballant durant quinze dies amb ceramistes tradicionals amazics. Durant aquest procés va generar una sèrie de peces que parlen sobre comunitat i constel·lacions femenines. La d’Olot és la tercera fase del projecte.

“Fang” és un projecte dels Museus d’Olot elaborat amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Escola Municipal d’Expressió.

 ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA

Visita guiada gratuïta a la mostra a càrrec de l’artista Maria Camila Sanjinés
Divendres 26 de gener de 2024, 18 h

 


Activitats Relacionades:

Go to Top