fbpx
LLETRES

“La memòria soterrada” amb Silvestre Vilaplana, Alfons Cervera i Javier S. Zapatero

Festival MOT

Divendres 24 de març de 2023, 18 h, Sala El Torín

“La memòria soterrada” amb Silvestre Vilaplana, Alfons Cervera i Javier S. Zapatero

Tenim por al passat i no volem despertar velles ferides del passat? Amb els escriptors valencians Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera, moderats per Javier Sánchez Zapatero, mirarem d’esbrinar com podem recuperar la memòria democràtica i quines son les seves visions del món i la manera d’expressar-les. Les seves històries son, sens dubte, fruit dels compromisos sense pors que un escriptor ha de mantenir amb la memòria i els seus, sobretot amb la dels humiliats i derrotats.

 

Silvestre Vilaplana
(Alcoi, 1969). És llicenciat en Filologia Catalana i professor de secundària. Ha conreat la poesia, l’assaig i la narrativa per a adults i per a joves. Ha guanyat nombrosos premis com el Serra d’Or, el Premi Nacional de Poesia Miguel Hernández, el Premi Miquel Martí i Pol o el Premi Ciutat d’Alzira. En narrativa per a joves ha publicat nombroses obres com Les cendres del cavaller (Premi de la Crítica Serra d’Or), Resurrecció (Premi Crítica Samaruc 2012), La mèdium, (Premi crítica Serra d’or), Llibres amb perfum de sang (Premi crítica Samaruc), El triangle rosa (Premi Crítica escriptors valencians) o La música del diable (Premi Gran Angular, 2020). En literatura per a adults, L’estany de foc (Premi Blai Bellver), El quadern de les vides perdudes (Premi Alfons el Magnànim), Un sepulcre de lletres minúscules (Premi Millor Novel·la València Negra), Els ossos soterrats (Premi Agustí Vehí de Novel·la Negra), Dones sense nom o Suburbis del Paradís (2022). Algunes de les seves novel·les han estat traduïdes al castellà.

Alfons Cervera
(Xestalgar, 1947). És escriptor, periodista i columnista del diari Levante-EMV i infoLibre. Ha publicat novel.la, poesia i assaig. L’any 1995 es va iniciar amb El color del crepúsculo, una sèrie de novel·les sobre el que, molts anys després, coneixem com memòria històrica i més encertadament des de fa un temps, com a memòria democràtica. Una memòria de la qual la segona narració d’aquest cicle, Maquis, és una de les referències més reconegudes. El novembre de 2022 s’ha publicat una edició commemorativa d’aquesta novel·la celebrant el seu 25è aniversari.

Javier S. Zapatero
(Salamanca, 1979). És professor titular de teoria de la literatura i literatura comparada de la Universitat de Salamanca, institució en què codirigeix el Congrés de Novel·la i Cinema Negre. És autor dels llibres Escribir el horror, Literatura y campos de concentración (2010), Max Aub y la escritura de la memoria (2014), Max Aub: Epistolario español (2016) i Continuarà… Series narrativas en el género negro y policíaco español (2017, en col·laboració amb Àlex Martín Escribà ) i Arde Madrid. Narrativa y Guerra Civil (2020). A més, ha publicat nombrosos articles en revistes i capítols de llibres, i ha coeditat més d’una desena de volums col·lectius i diverses antologies de contes, com ara Los restos del naufragio. Relatos del exilio republicano español (2016, en col·laboració amb Fernando Larraz) o La trinchera universal. Los voluntarios internacionales y la literatura de la Guerra Civil española (2021).

 

Consulta tota la programació del Festival MOT aquí 


Activitats Relacionades:

Go to Top