fbpx
XERRADES

La recerca col·lectiva d’un nou model productiu

Carles Oliver Barceló

Dijous 4 de juliol de 2024, 19 h, Pati de l’Hospici

La recerca col·lectiva d’un nou model productiu

Aquesta conferència té el suport de la FUNDACION hna i és beneficiària del programa CONECTA by hna.

Segons la ONU, les polítiques implementades actualment no condueixen a frenar el canvi climàtic i els seus efectes derivats, com les ones de calor extremes, la sequera, o la pujada del nivell del mar. Revertir aquesta situació requereix un canvi dels models de producció i consum en tots els àmbits. I aquest esforç haurà de ser necessàriament col·lectiu.

En el camp de l’arquitectura, a les Illes Balears s’han desenvolupat una sèrie d’exemples que configuren un possible model productiu que té en compte i redueix les externalitats que genera. La suma d’aquestes propostes constitueixen un llenguatge que no està basat en una qüestió d’estil ni de forma, sinó en la incorporació de prioritats ambientals i socials, on la recuperació del patrimoni cultural esdevé eina tant per donar compliment als objectius de descarbonització, com per recuperar la noció de ciutat com a suma d’intervencions anònimes i silencioses, on l’autosuficiència en els processos constructius difumina el límit entre l’espai productiu de la vila i l’espai productiu de fora vila.

Carles Biel Oliver Barceló (Felanitx, Illes Balears, 1979) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB – UPC) i mestre d’obres per necessitat professional. Durant els seus estudis, va rebre beques per estudiar a UC Los Angeles, TU Delft i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM – UPM). Del 2007 al 2009, va compartir estudi amb Francisco Cifuentes, de qui va aprendre a projectar des de la construcció. Des del 2009, és membre de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on va dirigir el projecte d’adaptació al canvi climàtic ‘Life Reusing Posidonia’ a Formentera, el qual va rebre el premi LIFE 2021 al millor projecte de medi ambient per la Comissió Europea. Del 2019 a 2023 ha estat responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI. Ha estat coautor d’altres projectes pilot d’habitatge com els 5, 8 i 19 habitatges de protecció pública (HPP) a Palma, o 6 HPP a Santa Eugènia, de l’ecobarri UAC2, i d’obres de rehabilitació com Sant Miquel 19, o Can Lliro. Els projectes desenvolupats tant a nivell particular com part de l’equip de l’IBAVI han rebut alguns premis que faciliten la credibilitat per plantejar segons què. Aquesta obra ha estat àmpliament publicada i exposada.

Activitat dins del programa obert 2024 de RCR Arquitectes.

Més informació aquí.

Organitza: RCR Arquitectes


Activitats Relacionades:

Go to Top