fbpx
XERRADES

Què ens cal saber de les allaus? Què hi ha de cert i de mite?

A càrrec de Glòria Martí i Domènech

Divendres 19 d'octubre de 2018, 19 h, Casal Marià

Què ens cal saber de les allaus? Què hi ha de cert i de mite?

La neu a l’atmosfera és un meteor que, conforme es diposita  sobre a terra, va formant, nevada rere nevada, un conjunt de capes que constitueixen el mantell nival. Aquest mantell no és estàtic i invariable, sinó tot el contrari: és dinàmic per diverses raons, entre les quals  perquè es transforma dia rere dia i perquè a causa d’aquestes transformacions pot esdevenir inestable i precipitar-se pendent avall en forma d’allau.
Com són les allaus al Pirineu?  Les podem predir?  On i quan es produeixen? Per què tenim accidents per allaus? Com són?  Els podem evitar? Quins mites certs/incerts hi ha sobre aquest fenomen?
Intentarem donar resposta a aquestes preguntes i a les que vulgueu fer  explicant-vos quines són les situacions típiques d’allaus, com són els accidents per allaus a Catalunya, i com s’estructura i com es fa una predicció d’allaus. Amb tot, pretenem fer una pinzellada de què ens cal saber sobre aquest fenomen que, temporada rere temporada, provoca  accidents fatals en alguns cassos, o si més no algun ensurt als practicants de la muntanya hivernal.


Ho organitzen: Consorci de Medi Ambient i Salut Pública d’Olot SIGMA i l’Institut de Cultura d’Olot
Els docents que assisteixin a totes les xerrades d’Els grans interrogants de la ciència i vulguin reconeixement com a formació permanent pel Departament d’Ensenyament cal pagar  65 euros. Per a més informació, FES, tel 972 262 128 – fes@olot.cat.


Activitats Relacionades:

Go to Top