fbpx
EXPOSICIONS

Ramon Amadeu i el pessebrisme català

6 de desembre de 2019 - 6 de gener de 2020, Museu dels Sants

Ramon Amadeu i el pessebrisme català

Àmplia mostra de l’obra de Ramon Amadeu, la qual va marcar el camí a molts figuraires catalans. Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821) va ser un acreditat imaginaire de sants a l’època del barroc a Catalunya i va tenir una estreta vinculació amb Olot,  ja que va treballar-hi en diferents ocasions: al Santuari de la Mare de Déu del Tura i l’església de Sant Esteve. A més, va residir durant cinc anys a la ciutat (1809-1814 a casa de l’apotecari Francesc Xavier de Bolós) fugint de l’ocupació francesa de la capital catalana.

El nom de Ramon Amadeu està lligat amb el món dels pessebres, ja que es tracta de l’escultor català que es documenta des de més antic. Les seves obres sempre han estat valorades per aficionats i col·leccionistes. Les figures d’Amadeu reflecteixen el caràcter humà de manera senzilla i realista, mitjançant personatges de l’àmbit rural. Obres que van ser ben acollides per la societat d’aquella època i van marcar el camí a tots els figuraires catalans que van dedicar-se al pessebrisme al llarg del segle XIX i també posteriorment.

Aquesta estima va provocar un increment excessiu al catàleg d’Amadeu. Es tracta d’obres amb gran disparitat de mans, que Joan Yeguas, conservador del Museu Nacional de Catalunya i responsable d’aquesta presentació, ha destriat mitjançant la comparativa estilística. Així, es retorna Ramon Amadeu a la categoria d’artista, i se’l desproveeix de l’aureola de mite, on tota hipòtesi inversemblant hi tenia cabuda.


Activitats Relacionades:

Go to Top