Olot ha acollit el primer cap de setmana del MOT que aquest 2024 porta per lema “Des de dins. La literatura i el jo” i gira al voltant de les diverses formes literàries del “jo”.

De dijous a dissabte a Olot es van fer 6 converses a la sala el Torín i el verMOT a la Plaça Puig del Roser.

El festival MOT ha tingut a Olot un èxit d’ocupació. Més de mil persones van assistir de dijous a dissabte a les 6 converses i al VerMOT.

El proper cap de setmana el MOT es trasllada a Girona on es completarà la programació d’aquesta desena edició del festival de literatura. 

 El primer dia del MOT a Olot, les converses es van centrar en la ficció i l’autoficció amb les converses “La identitat del jo“, amb Sergi Pàmies i Jordi Cornudella, i “El jo familiar“, amb Marta Marín-Dòmine i Marcos Giralt Torrente. El divendres va començar amb Josep Girós i Jaume Ferrer que, moderats per Gemma Ventura, van protagonitzar la conversa titulada “El jo adolorit”, en la qual van parlar de com afronten en les seves obres narratives el dolor. Claudia Durastanti i Miguel Ángel Herández van ser els protagonistes de la conversa “Del tu al jo” moderats per Àgata Losantos. El dissabte, va començar amb el VerMOT, que es va fer davant de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i en el qual Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosch, van parlar de “El jo exposat” conduït per Anna Ballbona. La tarda va començar amb “El jo polític” a càrrec de Jordi Graupera i Raül Garrigasait moderats per Júlia Ojeda. I el MOT a Olot van tancar amb Laura Ferrero i Héctor Abad Faciolince conduïts per Xavier Ayén.

Les converses del MOT a Olot es poden consultar al canal de Youtube del festival. També hi ha disponible la guia de lectura de l’edició d’enguany.

UNA DÈCADA DE LITERATURA

Enguany el festival MOT celebra el seu desè aniversari amb una trajectòria en la qual el festival ha aconseguit posicionar-se com un referent dels festivals literaris a Catalunya.

Durant tots aquests anys, el MOT ha rebut a més de 340 autors i autores que han participat a les diferent edicions, cadascuna centrada en una temàtica. La primera edició del MOT, el 2014, es va dedicar a la literatura fantàstica. La segona, el 2015, va tractar la literatura i les ciutats sota el títol “Escriure ciutats”. La tercera, el 2016, va indagar sobre “Escriure vides”. La quarta, el 2017, amb el lema “Escriure el passat”, va reflexionar sobre la relació existent entre el passat i la literatura. La cinquena, el 2018, va posar el focus en la literatura de compromís personal i social, amb el nom de “Literatura encarnada”. L’edició del 2019, la sisena i titulada “La Mediterrània, un mar de pàgines”, va donar la veu a escriptors procedents de les quatre ribes de la Mediterrània per fer palès que tots ells teixeixen les seves històries amb el mateix mar a la mirada. L’edició del 2020 es va haver d’ajornar amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, però el mateix tema, comissariat i proposta de continguts es van reprendre el 2021. El fil conductor va ser el procés de creació artística sota el lema de “Crear. Un collage que creix amb les paraules”. La ruralitat des de la literatura va ser l’objecte de l’edició del 2022, amb el lema “Al camp”. El 2023 la temàtica escollida va ser la por, amb “Pànic. Literatura i por”.