Enrique Vila-Matas, Sergi Pàmies, Laura Ferrero, Flavia Company, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine i Gabriela Wiener, són els primers autors confirmats.

Comissariat per Xavier Pla, el lema del MOT 2024 és “Des de dins. La literatura i el jo”. El festival se celebrarà a Olot i a Girona entre el 14 i el 23 de març.

El MOT, Festival de Literatura de Girona i Olot, celebrarà el seu desè aniversari amb una edició dedicada a l’autoficció literària. Sota el lema “Des de dins. La literatura i el jo”, el festival tindrà lloc del 14 al 16 de març a Olot i del 21 al 23 de març a Girona. El crític literari i professor de literatura contemporània Xavier Pla és el comissari d’aquest desè MOT.

Els primers autors confirmats són Enrique Vila-Matas, Sergi Pàmies, Laura Ferrero, Flavia Company, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine i Gabriela Wiener. Aquests noms se sumen als 340 escriptors en total que fins ara ha acollit aquest festival.

El festival MOT 2024 se centrarà en l’escriptor, en la seva mirada i en les pròpies sensibilitats. Els autors que ens visitaran seran autors que escriuen en primera persona des de gèneres molts diversos: autobiografia, autoficció, autoretrat, assaig, crònica periodística o dietari de viatges. En aquest àmbit, abunden les autobiografies fictícies, els desdoblaments del jo, les deformacions de la personalitat i els autoretrats transvestits sobre els quals el MOT 2024 vol reflexionar.

El comissari del MOT 2024 és Xavier Pla. Pla és crític literari i professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona. En la seva trajectòria, s’ha interessat per reflexionar sobre les formes literàries del jo i ha estudiat autors com Josep Pla, Georges Simenon, Mercè Rodoreda, Jorge Semprún,  Mircea Cărtărescu o Claudio Magris.

En paraules del comissari: «El festival MOT 2024 busca identificar les últimes notícies del “jo” aparegudes en la narrativa i la poesia actuals, i també en totes les formes de no-ficció, que cada dia tenen més lectors. En la literatura que es fa avui apareixen noves aliances entre novel·la i història, l’autoficció i les seves variants es consoliden, es reforça la novel·la-assaig, triomfen els llibres de viatges, físics i intel·lectuals, s’incorporen modalitats d’escriptura que provenen del periodisme».

La celebració de les deu edicions del MOT no passarà desapercebuda i es portaran a terme diverses accions abans i durant del festival per celebrar aquest especial aniversari.

AUTORS CONFIRMATS

Un dels reptes del MOT és la prescripció literària, per això, el festival fa un esforç per anticipar aquells autors i autores que ja han confirmat la seva presència, per tal que el públic del MOT pugui llegir-se les seves obres més representatives abans de veure’ls en directe al festival.

El MOT 2024 comptarà amb Sergi Pàmies, un dels grans referents de l’autoficció en català, des que el 1986 publiqués el seu primer recull de contes i que ha estat reconegut amb premis com el Ciutat de Barcelona i el Lletra d’Or.

També hi participarà l’escriptor català en llengua castellana Enrique Vila-Matas, el qual té obra traduïda a 39 idiomes, i l’escriptora catalana i canadenca Marta Marín-Dòmine, premi Ciutat de Barcelona d’assaig 2019, premi Joaquim Amat-Piniella 2019 i premi Serra d’Or de novel·la 2020.

L’escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i membre del Comitè Executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona Flavia Company també serà al festival, així com el reconegut autor francès Éric Vuillard, Prix Ignatius J. Reilly 2010, premi Goncourt 2017 i finalista del prestigiós Booker Prize International.

Hi haurà també Gabriela Wiewer escriptora, periodista i considerada hereva de l’anomenat periodisme gonzo de Hunter S. Thompson. Així mateix, està confirmada la presència de la periodista, escriptora i guionista Laura Ferrero que compagina la feina per a diverses editorials i institucions culturals amb la passió per l’escriptura.

 

LA IMATGE DEL MOT 2024 OBRA DE L’ESTUDI EL VOL

Cristina Masferrer i Roser Arimany, de estudi creatiu El Vol de Girona, són les responsables de la imatge gràfica del MOT 2024. Per aquesta edició, han proposat la silueta d’una figura humana, amb gest interioritzat, que convida a endinsar-se en un món imaginat. És, de fet, una crida a tancar els ulls i obrir la mirada interior, un espai on apropar-se a la mateixa naturalesa del jo i la seva relació amb el món.

 

EL PRIMER MOT I EL +MOT TAMBÉ PRESENTS

El festival manté el seu compromís amb la promoció de la lectura en l’àmbit educatiu amb el Primer MOT. D’una banda, s’adreça al públic jove amb el MOT INS, unes experiències literàries per a alumnes de secundària i batxillerat basades en xerrades i tallers de creació i experimentació des de diverses especialitats. I, de l’altra, el MOT Escoles, una proposta educativa organitzada entre el festival MOT i el Servei de Biblioteques a Girona i el Servei de Recursos Educatius a Olot.

El festival MOT està organitzat pels Ajuntaments de Girona i d’Olot i compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

Consulta la web del festival