A partir d’aquest dissabte 5 de desembre, es podran visitar els muntatges al pati de l’Hospici, al Museu dels Sants, a Can Trincheria i al Claustre del Carme.

Nadal a Olot és sinònim de pessebres. Del 5 de desembre al 10 de gener es veuran diverses instal·lacions a l’Hospici, al Museu dels Sants, a Can Trincheria i al Claustre del Carme.

Teresa Muela presenta un pessebre de sobretaula amb les figures del fons Renart a l’entrada de Can Trincheria. El fons Renart és una col·lecció extraordinària custodiada pels Museus d’Olot que permet fer un repàs del pessebrisme des dels seus orígens fins a mitjans del segle XX. Al primer pis de Can Trincheria, s’exposaran els dioames de Laura Pujol, que recreen diversos escenaris de l’Alta Garrotxa. Pujol ha comptat amb el mestratge de l’artista pintor i pessebrista Miquel Duran en la realització i muntatge dels diorames. A la planta noble també es pot visitar el pessebre familiar iniciat per Ignasi de Trincheria a les darreries del segle XVIII i que ocupa les parets d’una estança de la casa.

Al Museu dels Sants, Marc Sau, Antoni Saza i Ramon Bellana mostren 12 fragments de pessebres oberts, que tenen l’origen en el reciclatge que l’agrupació de pessebristes de Tavèrnoles feia de parts de grans pessebres. Els pessebres originals s’han transformat en el disseny d’escenes pensades per a ser exposades en solitari on els autors fan des del paisatge fins a les figures. Relacionats amb els pessebres, al Museu dels Sants també es pot visitar l’Espai Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821). Amadeu és el primer pessebrista català documentat, ja feia figures nadalenques almenys des de 1794.

El Pessebre de la Ciutat s’instal·larà, un Nadal més, a la part central del Pati de l’Hospici. David López adapta el pessebre monumental d’Olot a la situació de pandèmia actual. El naixement s’inspira en un grup bombolla i els pastors guarden distància de seguretat entre ells i se situen damunt uns triangles formats per una varietat de materials relacionats amb el pessebre, fent un homenatge als materials senzills que s’utilitzen als pessebres tradicionals de casa nostra. A sota les voltes del pati de l’Hospici es podran veure els diorames exposats per l’Agrupació de Pessebristes de la Garrotxa.

Finalment, al claustre del Carme es mostrarà el pessebre més contemporani. Els alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Decoració i del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Escultura Aplicada a l’Espectacle s’encarreguen del muntatge que vol transmetre un missatge positiu de fe, esperança i generositat.

L’accés a totes les instal·lacions és gratuït i caldrà respectar les mesures per evitar el contagi de la COVID-19 com la limitació d’aforament i el gel hidroalcohòlic.

Més informació