Després de quatre mesos d’activacions artístiques a vuit municipis de comarques gironines, Això al poble no li agradarà arriba a Olot aquest divendres 16 de maig.
Les activacions consistiran en la visita i acció participativa a l’exposició “Andrinópoli”, l’obra de teatre The Divinations Palace, l’espectacle musical Fauna i la presentació de l’obra teatral Casa·Teatro.
Una reterritorialització cultural a les comarques gironines
Això al poble no li agradarà es consolida com a punt de trobada entre públics i creació contemporània. Un espai generador de noves formes de relació entre els espectadors i les pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context. El festival proposa un desplaçament del pol cultural, un exercici de reterritorialització que posa en valor la creació híbrida connectant artistes, espais i públics.
Enguany el festival posa el focus en companyies i creadores que treballen en les arts vives, proposant peces que es modulen segons el context en què es desenvolupen i es presenten. El programa —construït segons una estructura de governança compartida en la qual participen setze agents artístics de les comarques gironines— combina espectacles de sala i de carrer que s’emmarquen dins la pràctica escènica contemporània.
Després de passar per Girona, Pontós, Banyoles, Figueres, Mieres i La Jonquera, el festival arriba a Olot:
Activacions d’Això al poble no li agradarà
El festival aterra a Olot aquest divendres 16 de maig amb la visita i acció participativa a l’exposició “Andrinópoli” a càrrec de María Camila Sanjinés. La instal·lació es planteja com un espai transicional entre exhibició i construcció: un lloc on l’espectador ha de treballar perquè l’obra existeixi.
La instal·lació explora el significat del vermell en els teixits i el seu rol històric en les estructures de poder, en què el color s’utilitzava per marcar jerarquies econòmiques i polítiques que, igual que en l’actualitat, es perceben com a inamovibles. Tot això mentre els espectadors broden un paisatge bucòlic olotí. L’activitat, inclosa dins el cicle Olot Tèxtil, tindrà lloc aquest divendres 16 de maig a les 18 h a la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa.
Més tard, a les 20 h, Això al poble no li agradarà es trasllada al Teatre Principal d’Olot, on Jim Parris i Xumo Nunjio ens faran viatjar fins a The Divinations Palace. Una instal·lació participativa inspirada en l’art i la cultura de l’Àfrica occidental. Una experiència alegre i reflexiva que convida a participar en un moment d’endevinació i en un ritual.
Les pràctiques endevinatòries es troben arreu de la humanitat. Inspirat en la importància de l’endevinació a moltes parts de l’Àfrica com a eina per afrontar la vida, The Divinations Palace (El palau d’endevinació) és una performance multimèdia inspirada en les pràctiques d’endevinació cameruneses, en la qual els participants comparteixen reflexionen sobre el seu destí. Cada persona del públic serà convidada a apropar-se a un dels tèxtils de l’escena amb música i moviment, creant una experiència immersiva que transforma l’espai amb colors i patrons africans.
Un projecte dissenyat per Jim Parris (Regne Unit) en col·laboració amb Xumo Nounjo (Catalunya/Camerun). Parris ha estat desenvolupant la idea d’El palau d’endevinació durant diversos anys, i, per fer-ho, s’ha basat en els seus anys de treball com a músic i intèrpret, i més recentment en el seu doctorat en Art i Música Africana.
Encetarem la nit de divendres al so de Fauna, de l’artista multimèdia i compositora Merche Blasco. A partir de les 22 h, Cala Salchicha acollirà una improvisació de música en directe que combinarà instruments fets a mida i tecnologies reutilitzades per processar enregistraments de camp.
La peça integra moviments corporals i l’exploració en temps real de textures materials intricades, creant una experiència sonora única i immersiva. La composició es divideix en tres moviments, cadascun definit per la naturalesa dels instruments que s’hi presenten.
Clourem la nit a Cala Salchicha amb la instal·lació de Casa·Teatro, que servirà de presentació del projecte. El que veurà el públic és una maqueta; un espai íntim preescènic, preteatral; un apropament visual, objectual i espacial del que serà Casa·Teatro. Una invitació a entrar i a sentir-vos per uns instants a casa vostra.
L’espectacle començarà a les 22.45 h, a càrrec del Colectivo Casa·Teatro, que es presenta com un nou col·lectiu artístic conformat per Andrea Díaz, Cristian Gómez, Paula Pascual i Marc Sellés. Un projecte en construcció d’espai escènic, íntim i mòbil amb tres línies clares de treball i investigació: natura, memòria i trànsits. Un teatre sobre rodes per a aquelles propostes tan íntimes que requereixen una escolta particular, una proximitat amb l’espectador.
La programació del cap de setmana central del festival tindrà lloc els dies 30 i 31 de maig als municipis de Salt, Lloret de Mar i Celrà.
