fbpx

Nadal a Olot va estretament lligat als pessebres i, més concretament, a la Mostra de Pessebres. Aquest any la Mostra, comissariada per Javi Palomo, proposa un recorregut per quatre seus i sis espais, que ompliran la ciutat de pessebres amb una voluntat clara: destacar el prestigi que ha tingut el pessebrisme en el passat i que encara té avui en dia a la capital de la Garrotxa.

Les quatre seus de la Mostra de Pesebres són l’Hospici, el Museu dels Sants, el claustre del Carme i Can Trincheria. A més, també hi haurà pessebres als finestrals de la Biblioteca Marià Vayreda (Escola Municipal d’Expressió), al Santuari del Tura, a la capella de Sant Ferriol (Lluís Badosa i Melcior Teixidor), a l’ermita de Sant Francesc (usuaris d’Integra), a l’Oficina de Turisme (Marc Sau) i a l’aparador de Can Tenas (Laura Baldrich i Esther Font). 33 comerços d’Olot lluiran figures de pessebre de la col·lecció Renart als seus aparadors.

La Mostra s’inaugurarà aquest dissabte 1 de desembre a les 19 h a Can Trincheria i es podrà visitar fins al diumenge dia 6 de gener.

 

SEU 1. EDIFICI DE L’HOSPICI

ESPAI PEDAGÒGIC

Diorames de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa.

SALA OBERTA 2

“LA NISSAGA DELS TRAITÉ”

GRANS MESTRES FIGURAIRES DEL PESSEBRISME OLOTÍ

Un repàs a l’obra de dos dels principals figuraires olotins: Manel Traité i Figueras (1908-1996) i Josep Traité i Compte (1935), pare i fill. Una oportunitat per veure com ha evolucionat el prototip de figura de pessebre de tradició olotina.

CLAUSTRE DE L’HOSPICI

“A CUINAR!”

RECEPTA PER BASTIR UN PESSEBRE RESPECTUÓS AMB EL MEDI AMBIENT

Quins són els ingredients més idonis per cuinar un pessebre tradicional respectuós amb el medi ambient?

PATI DE L’HOSPICI

“MUNTANT EL PESSEBRE”

PESSEBRE DE LA CIUTAT D’OLOT, OBRA DE DAVID LÓPEZ

Les figures del pessebre monumental de la ciutat s’exposaran dins les caixes on es guarden la resta de l’any. A més, hi haurà una caixa buida per a qui vulgui col·locar-s’hi a l’interior i convertir-se en una nova figura del pessebre olotí.

SALES DEL MUSEU DE LA GARROTXA. ELS ESTELS DE LA MOSTRA

El Museu de la Garrotxa incorporarà a les sales peces del seu fons vinculades al món del pessebre.

 

SEU 2.CLAUSTRE DEL CARME

“PRESÈNCIES”

El Nadal és la principal ocasió per estar amb els nostres, trobar-nos i compartir. La representació del muntatge de l’Escola d’Art d’Olot d’enguany està dedicat als qui avui no hi són, però que sempre tindrem en el nostre record.

 

SEU 3. MUSEU DELS SANTS

SEGONA PLANTA

“AQUELL RESSÒ DE L’ESTABLIA”

ELS PESSEBRES D’EL ARTE CRISTIANO

El Arte Cristiano va produir una gran quantitat de figures de pessebre, adaptant-se als gustos i interessos comercials de cada moment.

 ESPAI RAMON AMADEU

“L’ART-DÉCO AL PESSEBRE”

PESSEBRE TRADICIONAL, OBRA D’ANTONIO GARRIGÓS

Veritables joies del pessebrisme desconegudes, obra d’Antonio Garrigós Giner (1886-1966), un escultor murcià que va tenir molt d’èxit durant els anys trenta del segle XX.

ESPAI RENART

“BRUC I GALZERAN PER GUARNIR EL PESSEBRE…”

PESSEBRE POPULAR, OBRA DE DAVID LÓPEZ

Un pessebre dels que es fan a les cases particulars. Aquesta tradició va néixer al segle XIX a les cases nobles i senyorials, i després es va estendre a les famílies més modestes. Són pessebres que es munten i es desmunten per crear paisatges i escenes pròpies, allunyades del relat evangèlic.

SALES DEL MUSEU DELS SANTS. ELS ESTELS DE LA MOSTRA

El Museu dels Sants inclourà a les sales peces del seu fons vinculades al món del pessebre.

 

SEU 4. CAN TRINCHERIA

ENTRADA

“BÈSTIES”

ELS ANIMALS AL PESSEBRE TRADICIONAL

Xais, porcs, vaques, cabres, oques, galls, gallines, pollets,…els pessebres populars estan plens d’animals, la majoria dels quals tenen un simbolisme ben concret.

PRIMER PIS

“DÉU VOS GUARD: NO ÉS AQUÍ QUE FAN PESSEBRE?”

PESSEBRE DEL SALÓ DE LA CASA

Una de les joies del pessebrisme català. Un pessebre monumental de saló del segle XIX que omple les parets de tota una habitació de la casa.

PRIMER PIS, SALA NOBLE

“HA NASCUT A PAGÈS”

PESSEBRE CATALÀ D’EMILI SOLÉ CARCOLÉ

La revisió actualitzada del pessebre popular català per part d’Emili Solé Carcolé, un dels grans figuraires del nostre país.

Descarrega’t el programa de la Mostra de Pessebres

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top