Ja és aquí el Plafó del mes de desembre carregat d’activitats. En destaca l’inici de la mostra de Pessebres a Olot, que es podrà visitar fins al 12 de gener. Un d’ells serà el pessebre monumental de la ciutat, de David López, que s’ubicarà al pati de l’Hospici. També es podran trobar pessebres al claustre de l’Hospici, al claustre del Carme, al Museu dels Sants i de Can Trincheria. Un any més, es repren el joc No la caguis! al Museu dels Sants. T’atreviràs a venir a trobar els 100 caganers amagats per tot el Museu? Hi ha premi!
Segueixen obertes les exposicions “Temps” de Rice (Eduard Sacrest Soy) fins al 12 de gener a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa, “Derbis, tecno i rock & roll” fins al 16 de febrer a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa i “50 anys dels estudis de formació professional a Olot” fins al 30 de desembre a l’Arxi Comarcal de la Garrotxa.
A la Biblioteca Marià Vayreda, el dijous 12 de desembre hi veurem “No em preguntis, amor, per què t’estimo (recordant Rosa Leveroni)”, un recital de Mercè Pons i Lu Rois que ens endinsarà a l’emotiu univers de la poeta. Per als més petits, el 13 de desembre hi haurà una nova sessió de CineXic a la Sala Infantil amb la pel·lícula La fada de les estacions.
El 14 de desembre, arriba al teatre Nanuq de la Cia. Voël, un espectacle de circ contemporani ambientat en un paisatge hivernal i que parla sobre l’amistat pura entre éssers molt diferents. El músic Marco Mezquida tancarà el Jazz Olot d’aquesta tardor amb un concert on ens presentarà Tornado.
Tancarem l’any amb més música. El 27 de desembre, el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers oferirà el seu projecte Songs of Hope i la Suite nadalenca d’Albert Guinovart, a més de tot un enfilall de cançons de Nadal, amb l’acompanyament de la coral olotina Som Música.
El Plafó també inclou temes d’actualitat com les novetats del mes de la Biblioteca, els primers noms confirmats de la programació cultural de 2025, els primers autors confirmats del MOT 2025 i molt més!
Aquestes i totes les altres activitats organitzades per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i per les entitats de la ciutat les trobareu al Plafó.
Com cada mes, el Plafó surt acompanyat d’El Cartipàs. Adriana Llongarriu escriu sobre el projecte Lecxit de la Fundació Bofill que té lloc a la Biblioteca Marià Vayreda.
Al breviari s’hi recull l’acte de proclamació del treball guanyador de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2024. El projecte escollit ha estat Qui escoltava a Teresa Claramunt? Un apropament al llegat de les dones treballadores del tèxtil garrotxí de Carlota Rodríguez i Sala i Daniel Vidal Carretero. També s’hi menciona el guanyador de la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2024, que ha estat Jordi Revelles López amb l’estudi Història de la vegetació en la transició del plistocè final a l’holocè a la Garrotxa: estudi palinològic de la seqüència Codella’22.
Completen El Cartipàs els articles de Domènec Moli, Joan Barnadas, Xavier Puigvert i Gurt, Emili Bassols i Isamat, Josep M. Muñoz i Joan Tresserras.