Neix una nova proposta cultural de l’Associació Música als masos que pretén posar en diàleg la música de nova creació amb obres del segle XX i XXI

El primer concert serà aquest proper dissabte 16 de setembre, amb una conferència prèvia a càrrec de Miquel Desclot per contextualitzar l’obra i els seus aspectes musicals i literaris.

L’Associació Música als masos inicia enguany un projecte que té com a principal objectiu oferir un espai dedicat exclusivament a la música del segle XX i XXI posant en diàleg obres transcendentals en la història de la música del segle passat amb obres de nova creació. No es tracta tan sols de fer un concert més, sinó d’obrir un espai de descoberta, reflexió i connexió de la música amb l’art contemporani en general.

Per iniciar aquest projecte s’ha escollit el compositor català nascut el 1967, Josep Maria Guix i l’obra clàssica d’Arnold Schoenberg Pierrot lunaire op. 21. El primer concert tindrà lloc el dissabte 16 de setembre a les 19 h, amb una conferència prèvia a les 18 h a càrrec de Miquel Desclot per tractar els aspectes literaris de l’obra. El segon concert tindrà lloc el diumenge 17 de setembre a les 19 h, amb la conferència prèvia a les 18 h a càrrec de Josep Maria Guix.

Aquest nou projecte està integrat dins del festival d’estiu Música als Masos, amb perspectiva que tingui una entitat autònoma i amb continuïtat al llarg dels anys.

Amb “Música en xoc. Clàssics i música de nova creació en diàleg” es pretén iniciar una cita anual amb la música de nova creació convidant un compositor que presenti la seva obra i posant-la al costat d’obres del segle XX que van obrir els horitzons de la música més enllà del llenguatge tonal. Des dels seus inicis, l’Associació Música als masos ha tingut una especial cura per programar música que vagi més enllà del repertori més comú de música clàssica (com Bach, Mozart o Beethoven) i ha apostat per concerts de música medieval i, sobretot, música del segle XX i de compositors catalans vius.

Partint d’aquesta primera obra escollida d’Arnold Schoenberg Pierrot lunaire, els propers anys es preveu poder oferir el Quartet per a la fi dels temps d’Olivier Messiaen, una selecció de les Sequenzas de Luciano Berio, alguna de les obres més representatives de Robert Gerhard o els quartets de corda de Gyorgy Ligeti. De la mateixa manera, després d’haver convidat a Josep M. Guix, en les properes edicions l’Associació espera poder comptar amb la presència de compositors del nostre entorn com Joan Magraner, Miquel Oliu, Bernat Vivancos, entre d’altres.

Aquesta nova proposta també posa en valor l’arquitectura. En l’edició de 2023 s’ha aconseguit la complicitat de l’estudi d’arquitectes RCR i el primer concert es farà al seu estudi: l’Espai Barberí, un lloc desolat i industrial de la foneria, amb una aspra intervenció de l’estudi RCR, que el fan molt adient per acollir l’obra de Schoenberg.

“Música en xoc” pretén posar en relació diferents manifestacions artístiques, fet que es posarà de manifest en l’enfoc escènic del Pierrot lunaire d’Arnold Schoenberg. És per això que el dia previ al concert, es farà una conferència a càrrec de Miquel Desclot perquè el públic pugui submergir-se en l’aspecte literari de l’obra a través de la poesia d’Albert Giraud. La presentació que farà Josep Maria Guix de les seves obres a la conferència prèvia del dia 17 de setembre també tindrà un important component literari.