L’Ajuntament d’Olot aposta per construir una gran biblioteca central a l’antiga fàbrica de Can Sacrest, que substituiria l’actual biblioteca Marià Vayreda, inaugurada el 1997. Es tracta d’un equipament d’entre 3.000 i 4.000 metres quadrats (més del doble que l’actual biblioteca) que exerciria un paper dinamitzador.
La nova biblioteca s’emmiralla amb les biblioteques europees i es vol que sigui un espai on a part d’agafar llibres en préstec i desenvolupar-s’hi activitats literàries, també sigui un punt de relació ciutadana, creació cultural i formativa. El nou edifici ha d’exercir com a motor de cohesió social de la ciutat, obrint-se a col·lectius i persones individuals amb espais per a nadons, famílies, entitats, cuines, espais de creació i on els ciutadans s’autogestionin aquelles activitats que volen fer. La nova biblioteca ha de ser un punt de trobada dels olotins.
El pla de Biblioteques de la Ciutat d’Olot, que s’ha presentat aquest vespre en un acte públic al saló de sessions i que està previst que s’aprovi la setmana que ve a la junta de govern local, també preveu una segona biblioteca més petita a la zona sud-oest de la ciutat. Es tracta d’un punt de lectura d’uns 750 metres quadrats, ubicat entre els barris de Bonavista, Sant Roc i Pekín.
Des de principis d’any, una comissió formada per tècnics de diverses àrees de l’Ajuntament d’Olot com Cultura i Infrastructures i Urbanismes, per tècnics del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, de la Diputació de Girona, de la Generalitat i per regidors de l’Ajuntament d’Olot reballa per elaborar el Pla de Biblioteques de la Ciutat d’Olot. D’aquesta manera la capital de la Garrotxa vol adaptar-se a la llei de Biblioteques de Catalunya, segons la qual a la ciutat li toquen més metres quadrats de biblioteca dels que té actualment.