Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, se celebrarà el dissabte dia 10 de novembre, des de la posta del sol fins a mitja nit a Olot. Una festa participativa amb el foc i la llum com a protagonistes, evocant el nostre entorn volcànic. Artistes visuals i professionals creatius d’àmbits ben diversos acompanyaran els alumnes de les Escoles d’Art de Catalunya i dels Instituts i escoles d’Olot i la Garrotxa que, amb les seves instal·lacions efímeres, redescobriran els espais quotidians de la ciutat.

Després de la suspensió del festival l’any passat per la coincidència amb la gran manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics, aquest any, la pràctica totalitat de les propostes són les que estaven previstes per la passada edició. Només les instal·lacions que presentaven els alumnes de diverses escoles participants i que es van poder veure en diferents formats i modalitats, són una novetat en l’edició del 2018.

El Vermut dels Enlluernats marcarà l’inici del compte enrere pel Lluèrnia 15 dies abans del festival. Els autors de les diferents instal·lacions les presentaran públicament a la Sala d’Actes de l’Hospici el dissabte 27 d’octubre a les 11 h.

Més de 50 instal·lacions

El dissabte 10 de novembre, es presentaran més de 50 instal·lacions al Festival Lluèrnia, que comptarà amb l’espectacle final Big Dancers càrrec de la companyia El Carromato de Cádiz. L’Hort de la Llum aquest any estrena ubicació a la Plaça de la Rodes, sota el títol O. Els hortolans són l’estudi d’arquitectura Bosch-Capdeferro, un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània – Mies van der Rohe Award.

L’escultor de llum amb llarga trajectòria internacional Tom Carr presentarà la instal·lació de gran format …the silence after”. Un itinerarari lumínic de més de 400 metres que ressaltarà el passeig basàltic. La instal·lació contrastarà amb les Entreintermitències que els voluntaris de Lluèrnia han preparat pel carrer Terrassa. Una proposta totalment urbanita. Xevi Bayona i Alex Posada muntaran una esfera de cinc metres de diàmetre a la plaça de braus, composta per més de 317 bombetes i més de 1.000 miralls.

La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, per a la qual es necessiten més de 150 col·laboradors. Tornen a Lluèrnia artistes que ja han participat al festival en anys anteriors com Gonzalo Martín que presenta Mur d’ombres, o Clara Grezner, David Tortajada, el Tandem Trias-Laguarta i Josep Fernàndez Margalef que mostraran també les seves propostes.

A l’interior del cementiri municipal es podran veure les Il·luminàncies del Taller de Magnèsia i el grup de la ETSAB-UPC liderat per Xavier Solsona presentarà Hellcome, una suggerent oprta d’entrada a l’infern.

Totes les escoles d’Olot i proximitats participaran de la instal·lació col·lectiva L’Animalari del Firal, amb dibuixos d’animals de totes mides fets pels alumnes, ballant al ritme de la música de Camille Saint-Sëns El carnaval dels animals. També participaran del Lluèrnia els instituts olotins Montsacopa, Garrotxa i Bosc de la Coma i l’Institut Escola Salvador Vilarrasa de Besalú. Igualment hi haurà les propostes dels estudiants de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa, Rubí, Vic i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

La fumarola del Lluèrnia

La fumarola, la programació prèvia a Lluèrnia, començarà el dimecres amb Lluèrnia Lumière, un espai presentat i comissariat per Jordi Teis, que lligarà el cinema amb el festival, i que compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Dimecres 7 de novembre a les 19.30 h als Catòlics, es podran veure 3 curtmetratges, un d’ells Fosca Llum, és un curt de ficció dirigit per Martí Pellicer que ha estat rodat durant dues edicions de Lluèrnia, a partir de la percepció del festival per un noi invident.

El dijous 8 de novembre a les 19.30 h al Casino es podrà seguir la conferència del Dr. Arquitecte Xavier Monteis, amb la col·laboració del COAC Delegació del Ripollès-Garrotxa. En el mateix acte, s’inaugurarà l’exposició de fotografia de Tat Vilarrasa, patrocinada per l’Institut de Cultura.

També el dijous, a les 8 del vespre, comencen les sessions de Human Brush al Teatre Principal d’Olot. El coreògraf, grafiter i artista visual Vincent Glowinski transforma els seus moviments en videoart.

Lluèrnia s’expandeix cap a fora d’Olot i divendres a partir de les 19.30 h al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts, coordinat per Xavier Ruscalleda, podrem veure la intervenció Oberdada, del col·lectiu “Refugis, cabanes i altres construccions efímeres” i la sessió de Contes a la vora del Foc, a càrrec de la companyia Besllum de Balears, la instal·lació Semovents que esperem sigui una sorpresa nocturna i altres intervencions que ens aniran acompanyant al llarg de la nit.