fbpx
XERRADES

El cineclubisme a Olot

A càrrec de Nèlida D. Ruiz de los Paños

Divendres 11 de juny de 2021, 19 h, Arxiu Comarcal de la Garrotxa

El cineclubisme a Olot

Nèlida D. Ruiz de los Paños (Barcelona, 1971) presentarà el treball de recerca Història i propòsits dels Cine Club Olot, resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes que l’autora va obtenir l’any 2019.

El treball és un estudi històric sobre l’evolució del cineclubisme a la ciutat d’Olot des dels seus orígens, a la primera meitat dels anys cinquanta, fins a l’actualitat. Així, l’autora repassa les sessions de cine selecte impulsades pel setmanari local ¡Arriba España! l’any 1955, les sessions de cine fòrum organitzades pel Clan Puigsacalm –vinculat a l’escoltisme local– a partir del 1963, el naixement del primer cineclub pròpiament dit aquest mateix any (que tindrà continuïtat fins a 1976) i la fundació i consolidació del cineclub actual (des del 1980). Més enllà de l’àmbit local, l’autora també es planteja quines són les intencions que hi ha darrere del sorgiment de qualsevol cineclub a Catalunya.

Per a la confecció del treball l’autora s’ha basat en la informació apareguda en les publicacions periòdiques editades a Olot des de 1950 i en el testimoni de vint-i-quatre persones vinculades al cineclubisme, tant d’Olot com de la resta de Catalunya.

En l’acte de presentació també intervindrà Juan Manuel García Ferrer, membre de l’històric Cineclub Associació d’Enginyers i comissari de l’exposició “Cineclubisme: El públic s’organitza”, que es va poder veure a la Filmoteca de Catalunya l’any 2019.

L’activitat s’emmarca en la Setmana Internacional dels Arxius 2021.

Go to Top