fbpx
XERRADES

Jornades de patrimoni religiós: art, espiritualitat i benestar en la societat contemporània

18 de setembre - 19 de setembre de 2025, Espai Cràter

Jornades de patrimoni religiós: art, espiritualitat i benestar en la societat contemporània

El patrimoni religiós constitueix una de les manifestacions culturals més riques i transversals de la història de la humanitat. Espais sagrats, obres d’art, imatges devocionals i tradicions rituals són testimonis d’una herència que travessa segles i que continua tenint un fort impacte en la societat actual. No obstant això, aquest patrimoni també es troba en un moment de transformació i de redefinició. En un context de secularització creixent a Europa, el vincle tradicional entre societat i patrimoni religiós ha canviat. Molts d’aquests espais ja no estan exclusivament vinculats a la pràctica devocional, sinó que s’han convertit en llocs de memòria, de contemplació artística, de diàleg intercultural i, fins i tot, de recerca de benestar emocional i espiritual. Aquests nous usos plantegen oportunitats, però també reptes en termes de gestió, interpretació i conservació. Les jornades “Patrimoni religiós: art, espiritualitat i benestar en la societat contemporània” volen abordar aquesta realitat des d’una perspectiva oberta i interdisciplinària. Aquestes jornades pretenen ser un espai de debat i reflexió on professionals de diferents àmbits –historiadors de l’art, gestors culturals, teòlegs, conservadors, experts en turisme i en benestar– puguin compartir experiències i explorar nous camins per donar vida i sentit al patrimoni religiós en el segle XXI.

PROGRAMA

Dijous 18 de setembre: a l’Espai Cràter. Olot

10.00 h – Presentació de les Jornades, a càrrec de Sílvia Aulet, professora del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona i de Gemma Canalias, regidora d’Ocupació, Formació, Talent, Empresa, Comerç i Turisme de l’ Ajuntament d’Olot.
10.30 h – Ponència. Marc Sureda. “Art, Patrimoni i Fe. Assaig sobre naturalesa i lectura del patrimoni cultural de l’Església”.
11.30 h – Pausa cafè.
12.00 h – Ponència. Dolors Vidal. “Viatgers i art sagrat”.
13.00 h – Ponència. Miquel Àngel Fumanal. “Relíquies, santuaris i pelegrinatges al nord-est català. De l’edat mitjana als nostres dies”.
14.00 h – Pausa per dinar (lliure).
16.00 h – Visita al Museu dels Sants d’Olot.
17:00 h – Visita a les esglésies de Sant Esteve i de la Mare de Déu del Tura d’Olot.

Divendres 19 de setembre: al Monestir de Sant Joan les Fonts.

9.30 h – Ponència. Sílvia Gili. “Retornar sense tornar: nous camins espirituals en el patrimoni religiós”.
10.30 h – Pausa cafè.
11.00 h – Ponència. Josep Mañà. “Els espais sacres a l’Alt Pirineu, tradició i nous usos”.
12.00 h – Taula rodona.
– Anna Vilanova. “Patrimoni i espiritualitat: la introducció de l’espai turístic a dins de l’espai sagrat en el cas de la catedral de Barcelona”.
– Montserrat Solà. “L’aplicació de la iniciativa Delos al Montsant”.
– Marta Burguet. “Valors intangibles del Camí Ignasià com a patrimoni espiritual”.
14.00 h – Dinar de cloenda.

Go to Top