fbpx

Més de dos-cents cinquanta alumnes d’ESO i batxillerat de la Garrotxa i el Gironès participaran durant una setmana a les xerrades i els tallers d’experimentació que ofereix el MOT INS

El MOT INS tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola de Girona entre el 3 i el 5 de març, i a diferents espais d’Olot entre el 9 i el 12 de març

El foment i la socialització de la lectura són els dos objectius principals del Festival MOT de Literatura. Aquest any, després d’una primera prova pilot a Olot el 2019, aquest doble objectiu s’ha volgut fer extensiu a més de dos-cents cinquanta alumnes de secundària i batxillerat de la Garrotxa i el Gironès. Amb el nom de MOT INS, el festival ha organitzat una setmana d’experiències literàries basada en xerrades i tallers de creació i experimentació en col·laboració amb els centres de recursos pedagògics de totes dues comarques i dels deu centres participants. El MOT INS vol oferir la possibilitat d’experimentar la literatura en primera persona d’una manera més lúdica i vivencial, allunyada de l’obligatorietat i l’avaluació pròpia de l’activitat acadèmica.

Durant l’adolescència, la lectura i la literatura sovint van lligades a les hores lectives, amb poques experiències literàries en temps de lleure i socialització. Per pal·liar aquesta mancança i mostrar altres maneres de viure la literatura, el MOT INS proposa una matinal de tallers on l’acostament a la creació literària es farà des d’especialitats molt diverses: de les corrandes a la narrativa digital, passant per la videopoesia, els bibliolabs, la fotoficció o la literatura eròtica, entre d’altres. Aquesta matinal de tallers anirà precedida, el dia abans, d’una sessió virtual participativa en què la bibliotecària Marta Cava, experta en literatura juvenil i lectors joves, parlarà amb alguns d’aquests prop de dos-cents cinquanta alumnes sobre la seva experiència lectora i sobre aquest aparent xoc d’interessos entre adults i joves pel que fa a la lectura en l’adolescència. L’endemà dels tallers tindrà lloc la jornada de cloenda, una altra sessió virtual de valoració en què es connectarà amb tots els centres participants perquè els alumnes puguin expressar la seva opinió sobre el desenvolupament del MOT INS, tot ajudant a modelar el futur del projecte.

DEL 2 AL 4 DE MARÇ A GIRONA I EL 10 I 11 DE MARÇ, A OLOT

Com el Festival MOT, el MOT INS es farà dues setmanes consecutives, a Girona i a Olot. La Biblioteca Carles Rahola acollirà tant les sessions virtuals com els tallers d’experimentació, entre el 2 i el 4 de març, mentre que a Olot els tallers s’escamparan per tota la ciutat els matins del 10 i 11 de març i ocuparan espais com els Catòlics, L’Ideal, l’Hospici, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa o la plaça Mercat. D’altra banda, les sessions virtuals d’Olot es faran a El Torín, que ja és la seu habitual del Festival MOT.

Els tallers que formen el gruix del MOT INS impliquen professionals de diferents àmbits relacionats amb la creació. A Girona la seixantena d’alumnes podran fer fins a tres tallers d’aquesta oferta de sis: ficció digital amb Lucas Ramada, booktubing amb Mixa, bibliolab amb Montserrat Valentí, corrandes amb Guillem Ballaz, destrucció i construcció de poesia amb Ramon Bartrina i literatura eròtica amb Jenni Rodà i Neus Verdaguer. A Olot, els dos-cents alumnes experimentaran tres dels nou tallers disponibles: ficció digital amb Lucas Ramada, bibliolab amb Montserrat Valentí, corrandes amb Guillem Ballaz, fotoficció amb els tècnics de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, art i literatura amb Servand Solanilla, videopoesia amb Gisela Arimany, literatura eròtica amb Jenni Rodà i Neus Verdaguer, rutes literàries amb Càndid Sempere, i creació literària amb Salvador Vergés.

El MOT INS, que és fruit de la col·laboració del Festival MOT amb el Centre de Recursos Pedagògics de la Garrotxa i el del Gironès, va començar a Olot el 2019, amb quatre centres i 150 alumnes participants. Després de l’aturada obligada del 2020 a causa de l’esclat de la COVID-19, el projecte s’ha reprès amb un esforç d’imaginació per tal de poder mantenir una activitat escolar presencial d’aquestes dimensions en temps de pandèmia, un esforç que és especialment notable en els professors implicats. El 2021, hi participen deu centres, amb alumnes des de 3r d’ESO fins a 1r de batxillerat: els instituts Santiago Sobrequés Vidal, Jaume Vicenç Vives i Carles Rahola al Gironès, amb una seixantena d’alumnes, i els centres de secundària Montsacopa, Garrotxa, Salvador Vilarrasa, Escola Pia, Cor de Maria, Petit Plançó i Bosc de la Coma, a la Garrotxa, amb prop de dos-cents alumnes.

Més informació

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top