La Biblioteca Marià Vayreda ha posat el punt i final als actes de celebració del centenari de biblioteca popular a Olot en un acte institucional al Palau de la Generalitat, on també hi han assistit les biblioteques de Valls, les Borges Blanques i Sallent, les quatre primeres biblioteques construïdes per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1918El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, els han lliurat un diploma commemoratiu.

Quim Torra s’ha referit al pla de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya i ha destacat que aquesta institució “va fer de la cultura la seva raó de ser”. En aquest context, ha citat la frase de Jules Romains que el 1920 va dir que “moltes nacions han estat fundades per l’espasa. La nova Catalunya ha estat fundada pels llibres”. Així mateix, ha reivindicat el paper de les biblioteques públiques que, ha dit, “han esdevingut espais centrals per a la vida cívica dels pobles i ciutats i en veritables portes d’accés a la cultura per al conjunt de la ciutadania”. “Són recursos decisius per facilitar la cohesió cultural i social”, ha assegurat.
La consellera de Cultura, Laura Borràs ha destacat que “el model de biblioteques català ha estat i ha de continuar essent un model obert. Ningú, absolutament ningú, per cap motiu, no hauria de sentir-se exclòs de la biblioteca”.
El president i la consellera han assegurat que el pla de biblioteques va ser un dels projectes culturals més importants que va tirar endavant el govern de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), la primera institució d’autogovern que s’estenia per les quatre províncies catalanes des de 1714. En l’acte Quim Torra també ha anunciat la creació d’un carnet comú únic que serveixi per a totes les biblioteques del país, que també compartiran catàleg.