Cristina Simon Pascual guanya la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes i Dario Pedrazzi obté la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals.

Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis.

Cristina Simon Pascual és la guanyadora de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2023 pel projecte “Llegir la ciutat d’Olot. Projecte de recerca i recuperació del patrimoni tipogràfic a partir dels rètols resilients del nucli antic”.

El projecte consisteix a documentar, catalogar i recuperar la memòria gràfica i tipogràfica del nucli antic de la ciutat d’Olot a través dels seus rètols comercials més històrics i emblemàtics. A poc a poc, algunes grafies van desapareixent, es van esborrant i la seva pervivència ja no resta amb l’empremta o el registre escrit, sinó amb la memòria o l’anècdota oral. El rètol és, sens dubte, un dels elements tangibles més comuns i presents en el teixit dels carrers que configuren les ciutats, a la vegada que aquests confereixen personalitat, identitat i presència. Aquesta recerca pretén ser un recull i un homenatge-retorn no només al patrimoni tipogràfic més singular de la ciutat d’Olot sinó també als comerços de proximitat que conformen el nucli antic. Una invitació a la mirada atenta, conscient i respectuosa envers un suport que, a l’hora que va desapareixent dels carrers, també es transforma en altres formats i expressions gràfiques.

Un dels objectius principals d’aquest treball és configurar un catàleg dels rètols, protagonistes que existeixen i resisteixen, així com la recerca d’alguns altres representatius -ja desapareguts- que es poden localitzar en fons documentals o catàlegs editats.

La finalitat serà donar a conèixer el valor patrimonial d’aquests signes gràfics que habiten en la nostra cultura visual i els nostres imaginaris col·lectius i establir estratègies per a conscienciar del valor històric, cultural i patrimonial del rètol. D’aquesta manera, es podrà fomentar una millor conservació i recuperació física dels rètols que encara perviuen a algunes de les façanes de la ciutat i documentar la memòria gràfica que ha anat desapareixent del centre històric.

Cristina Simon és dissenyadora gràfica, doctora en comunicació visual (UB) i investigadora independent. La seva recerca se centra principalment en l’estudi de la lletra amb especial interès en el patrimoni gràfic i tipogràfic

La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2023 ha recaigut en Dario Pedrazzi, per un estudi que porta per títol “Edat absoluta i caracterització vulcanològica de dos dels possibles volcans més joves de la Garrotxa: Montolivet i Rocanegra”.

El Camp Volcànic Quaternari de la Garrotxa (CVG) és un dels millors exemples de camp volcànic monogenètic a Europa. Però el coneixement geològic que se’n té actualment “encara és limitat pel que fa a l’estratigrafia, la dinàmica eruptiva i l’edat en valors absoluts del vulcanisme”, segons Pedrazzi. Amb aquest nou estudi, es podrà obtenir més informació en aquest sentit, de dos dels possibles volcans més joves del CVG: Montolivet i Rocanegra. De fet, es contempla la hipòtesi que aquests dos volcans són més joves del què es creu actualment i aquesta investigació serà l’eina definitiva per demostrar-ho.

El treball inclou la recollida de dades de camp per reconstruir els registres volcano-estratigràfics, el mostreig de material piroclàstic i laves. D’aquestes mostres es realitzaran les posteriors anàlisis petrogràfiques i geoquímiques per caracteritzar els productes eruptius així com les datacions absolutes mitjançant 40Ar/39Ar.

El coneixement produït en aquest projecte servirà per una millor comprensió de la formació i l’evolució passada i futura d’aquesta zona volcànica, sense dubte útil a l’hora d’implementar estratègies de gestió del risc volcànic. A més, serà rellevant per a institucions com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i millorarà la informació que s’ofereix al públic general en llocs com l’Espai Cràter o el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Dario Pedrazzi és investigador de Geociències Barceona – CSIC. La seva recerca se centra principalment en l’estudi de la vulcanologia física amb especial interès en el vulcanisme actiu.

Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local.

La Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes és convocada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals és convocada per l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Espai Cràter i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Més informació a espaicrater.cat