fbpx

Àlex Martín, crític literari, assagista i professor, és el comissari del MOT 2023, que se celebrarà del 16 al 25 de març a Girona i a Olot.

“Pànic, literatura i por”. Així es presenta el MOT 2023. El festival de literatura de Girona i Olot centrarà la seva novena edició en el concepte de la por. Mitjançant el seu habitual format de converses, el MOT convidarà autors i públic a reflexionar sobre el tema vinculant-lo amb el component social i amb algunes de les preocupacions més importants del dia a dia de la ciutadania.

El comissari d’enguany, Àlex Martín, destaca el caràcter ampli i polièdric del pànic i que en cap cas centrarà el festival en la novel·la negra. La idea és abastar molts tipus de pors a partir de l’obra de diferents autors. “La por connecta sensorialment amb qualsevol persona ja sigui a través d’aquelles sensacions que hem experimentat o les que vivim més o menys de prop cada dia”.

Por a la violència, a l’abús i al maltractament; mons irreals per fugir dels temors del món real; la por infantil; el caràcter terrorífic que pot adquirir la naturalesa; la por a l’altre; la por des d’un punt de vista històric, o la por com a entreteniment són algunes de les vies que es volen explorar al MOT 2023.

Avançament d’autors

El MOT 2023 ha convidat autors internacionals i nacionals que donen veu a diferents visions de la por en la seva literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Massimo Carlotto i Chris Offutt, i, en el nacional, Xavier Aliaga, Núria Cadenes, Jordi Dausà, Andreu Martín, Rosa Montero i Carlos Zanón.

Les obres Los cerros de la muerte i Los hijos de Shiffy del nord-americà Chris Offutt seran el punt de partida per parlar de la por a la natura, i l’italià Massimo Carlotto conversarà sobre la por a la justícia a partir de dues de les seves novel·les: La vida fugint i La oscurs inmensidad de la muerte.

De l’àmbit estatal, participaran al MOT Carlos Zanón, que posarà la novel·la negra sobre la taula amb No llames a casa i Tarde, mal y nunca, i Rosa Montero, amb qui reflexionarem sobre els mons alternatius creats per evadir-nos de la realitat a partir d’El peligro de estar cuerda i Lágrimas de lluvia.

A escala catalana, Núria Cadenes i Andreu Martín seran dos dels participants a un dels Ver-MOT, que es dedicarà a “La por i la realitat”. D’altra banda, Xavier Aliaga i Jordi Dausà parlaran de la crònica negra a l’altre Ver-MOT, titulat “La por a la pàgina en blanc”.

El Ver-Mot de Girona, que cada any es porta a terme en un lloc diferent, es farà el 2023 al barri de Vista Alegre.

La programació central del MOT 2023 començarà a Girona del 16 al 18 de març i es traslladarà a Olot del 23 al 25 de març.

Comissariat

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). És assagista, crític literari i professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l’estudi del gènere negre i policíac en llengua catalana i castellana. Ha col·laborat en nombroses edicions de llibres, publicacions i articles, i ha impartit diverses conferències a universitats de diferents parts del món. Dirigeix la col·lecció “crims.cat” “de l’Editorial Clandestina” des del 2012.

Enguany el MOT arriba a la seva novena edició i ho fa amb la voluntat de seguir fomentant la lectura i la divulgació literària a partir de les converses entre autors de primer nivell i activitats paral·leles vinculades a la literatura.

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top