fbpx
EXPOSICIONS

“Joan Llor. Mestre fuster d’Olot (1742-1805)”

4 de març - 13 d'agost de 2023, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa

“Joan Llor. Mestre fuster d’Olot (1742-1805)”

Els fusters solen quedar en l’anonimat, però la Garrotxa ha deixat un nom: Joan Llor Benet. Ell va ser un fuster que va treballar, durant la segona meitat del segle XVIII, al seu taller, situat molt a prop de l’església de Sant Esteve.

El seu nom ha transcendit perquè va decorar mobles amb una amalgama de metalls que simulava ser plata, una tècnica original i sorprenent. L’aplicava a mobles que construïa amb fustes del territori i que venia a clients de la Garrotxa i de les comarques properes. Quan ara localitzem un moble amb aquestes decoracions que suggereixen un interès per l’alquímia, podem estar segurs que és de Joan Llor o del seu entorn més proper. En aquesta exposició us ensenyem la seva obra perquè també vosaltres els pugueu identificar.

La Garrotxa és una terra rica en boscos i té un reconegut patrimoni de mobles antics conservats a masies i col·leccions del territori. Joan Llor i Benet (1742-1805) vivia i tenia la fusteria al carrer de Sant Rafel d’Olot, al costat de la font de la Mare de Déu de la Llet. Pertanyia a una nissaga de fusters que es remunta, com a mínim, al segle XVII.

A partir de la documentació i dels mobles localitzats, sabem que Joan Llor utilitzava fustes de diverses espècies mediterrànies, com era habitual a Catalunya durant el segle XVIII, entre les quals hi havia roure, noguera, pi roig, boix, pollancre, salze, alba i cirerer. Solia construir els mobles amb alba o pollancre, econòmics, lleugers i fàcils de treballar, i per a les parts exteriors utilitzava noguera, sovint la noguera de la Garrotxa, especialment fosca i rica de vetes, amb una qualitat atractiva i valorada.

Els arbres ens proporcionen fusta que l’home ha sabut treballar per donar-li un munt d’utilitats. Conèixer les propietats i la procedència de cada una de les espècies ajuda a seleccionar la més idònia per a cada projecte. Vista la importància de recuperar-ne l’ús com a via per cuidar el medi ambient, a més de la fusta massissa i les xapes es fabriquen fustes tractades amb diverses prestacions.


Activitats Relacionades:

Go to Top