Després dels mesos d’estiu, torna El Plafó carregat d’activitats. Per encetar el mes, el dia 1 d’octubre l’entrada als Museus d’Olot serà gratuïta, com cada primer diumenge de mes.

Durant tot el mes d’octubre seguirà oberta l’exposició “Fora del marc. Art a Olot durant la represa (1943 – 1968)”, una mostra d’aquells quadres dels artistes que volien sortir del marc dels universos formals de Joaquim Vayreda i Josep Clarà. L’exposició està comissariada per Miquel Àngel Codes i mostra una ampliació del repertori iconogràfic i l’apropiació dels llenguatges del moment com l’expressionisme, l’abstracció o l’onirisme. Es pot visitar fins al 14 de gener a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

Seguint amb les exposicions, una novetat d’aquest octubre serà “Fang. Identitats híbrides”, un projecte de recerca a llarg termini de l’artista María Camila Sanjinés que posa la mirada en el tema del desarrelament i la migració. L’exposició és fruit dels tallers realitzats amb dones migrants de la ciutat d’Olot i recull la informació i els temes tractats en peces de ceràmica. L’exposició es podrà visitar a la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa del 20 d’octubre al 28 de gener.

El divendres 20 d’octubre, la sala El Torín acollirà el segon concert de Jazz Olot de la temporada. Serà el torn de Yoav Eshed Quartet amb un espectacle que convidarà a l’oient a un viatge fascinant de paisatges sonors i a moments d’alta energia fins a les capes lentes més delicades creant una dualitat de melodies relaxades i d’intensitat rítmica.

Per als petits de la casa, tenim una agenda ben variada. La Biblioteca Marià Vayreda oferirà un Taller d’il·lustració el dimarts 3 d’octubre, l’Hora del conte amb en Rovelló el dilluns 2 d’octubre i un matí de Jocs de taula en família amb La Juganera el dissabte 7 d’octubre. També per al públic familiar, Cirque Nicole et Martin ens oferiran dos espectacles de circ: Vasilisa, la història d’una noia que viu amb el seu pare, la seva madrastra i unes germanastres molt geloses, i Hansel i Gretel.

Per als amants del circ, el dia 8 d’octubre els espera la 2a Fira del Circ de les Mates. Durant tot el diumenge a l’espai de les Mates s’hi durant a terme un seguit d’activitats culturals gratuïtes i espectacles de circ, amb zona de foodtrucks i serveis.

El 21 i 22 d’octubre, el barri de Sant Miquel organitza un any més el Festival Entranyes amb la finalitat de remoure i connectar amb el nostre passat i el nostre ric territori, amb llargues tradicions i diverses cultures. Durant dos dies, a través d’obres de teatre, d’activitats, de tallers, d’exposicions i de caminades, es vol donar a conèixer i valroar una part molt important del barri: el riu Fluvià.

Els amants del cinema documental tenen una cita a finals de mes: del 24 al 28 d’octubre torna l’Olot.doc amb un programa que, a banda de la projecció dels documentals en si, també busca que allò que s’hi expliqui sigui motiu de debat posterior. Hi ha programades pel·lícules per gairebé cada tarda: PetitetExposureMotherland i Smoke Sauna Sisterhood.

Aquest mes d’octubre, Rialles Olot s’acomiada de la tasca que ha fet durant anys amb un cap de setmana ple de propostes per a tota la família.

Aquestes i totes les altres activitats organitzades per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i per les entitats de la ciutat les trobareu al Plafó d’octubre.

També hi trobareu informació sobre les noves adquisicions de la Biblioteca Marà Vayreda, de les diverses exposicions en marxa que hi ha per la ciutat, les noves activitats de l’Espai Cràter, el Festival Improvist a càrrec de la Companyia del Gremi, i molt més!

Descarrega’t el Plafó del mes d’octubre

Com cada mes, el Plafó surt acompanyat d’El Cartipàs. Àlvar Borrell fa una mirada cap al passat, present i futur de les Festes del Tura.

Al breviari s’hi anuncia que l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ha prestat el cartell de les Festes del Tura de 1972 per a una exposició sobre Rafel Griera Calderón. També s’hi anuncia el retorn de la fira Liberisliber el 7 i 8 d’octubre i la publicació de la tesi doctoral de Santiago Planella Accions creatives situades en l’àmbit de la postartesania i de la terrisa del segle XXI.

Completen El Cartipàs els articles de Joan Barnadas, Domènec Molí, Xavier Puigvert i Gurt, Emili Bassols i Isamat, Josep M. Muñoz i Joan Tresserras.

Descarrega’t El Cartipàs del mes d’octubre