Les dues primeres propostes del cicle Mirar Amèrica arriben just després del 12 d’octubre i van a càrrec de la companyia Azkona-Toloza.

Al novembre es podrà veure el nou muntatge d’Oligor y Microscopía, que posa el focus en el turisme paradisíac.

La setmana del 12 d’octubre comença el cicle “Mirar Amèrica”. Aquesta data és per a alguns és la celebració d’una conquesta i, per a altres, un autèntic genocidi. Mitjançant una proposta d’arts escèniques, es volen aportar elements de coneixement i de context, i estirar un fil que el públic anirà trobant al llarg de tota la programació.

Divendres 15 d’octubre, a les 19.30 h al Teatre Principal d’Olot, es veurà Teatro Amazonas. L’Amazònia sempre ha estat descrita per Occident com una enorme zona deserta, deshabitada i salvatge, malgrat que milions d’indígenes han viscut a les seves ribes i selves durant segles. És un lloc impenetrable, exòtic i exuberant. Caòtic, delirant i sense llei. Un paradís de somni per a exploradors, conqueridors i aventurers, ple de tresors per descobrir i de recursos per explotar. Una gegantina extensió verda travessada per una enorme ranura en forma d’anaconda.

L’endemà, el dissabte 16 d’octubre a les 12 h, sortirà des del Parc Nou l’itinerari audioguiat de Tierras del Sud. En aquesta ocasió, la companyia se centra a la Patagònia argentia i amb les relacions entre l’industrial tèxtil italià Luciano Benetton amb l’expresident de l’Argentina Mauricio Macri, i aquest últim amb els famosos vaquers nord-americans Sundance Kid i Butch Cassidy. També s’explica què tenen en comú Ted Turner, propietari de la CNN, amb el petit clan maputxe del Curiñanco. Durant aquest itinerari audioguiat, sentirem les seves històries mentre caminem per la plaça d’Amèrica i pels carrers de Cuba, de Veneçuela, de l’Argentina, etc.

Aquestes dues propostes són els dos darrers volums de la trilogia Pacífico, a través de la qual la companyia Azkona-Toloza s’endinsa en les noves formes de colonialisme, la barbàrie sobre el territori i els pobles indígenes d’Amèrica del Sud i la seva estreta relació amb el desenvolupament de la cultura contemporània. El primer espectacle d’aquesta trilogia, Extraños mares arden, ja es va poder veure a Olot la temporada 2018-2019.

L’última de les propostes de Mirar Amèrica d’aquesta tardor serà l’espectacle La melancolía del turista, d’Oligor y Microscopía, que es podrà veure els dies 24, 25, 26 i 27 de novembre al Teatre Principal d’Olot. La melancolía del turista  posa el focus en Cuba i Mèxic, i en dues maneres de fer turisme que en un moment es van fer molt populars i actualment han quedat desfasades. És una descomposició d’instants i d’objectes pels quals la idea d’un paradís es fixa en la imaginació. L’espectacle és un qüestionament de les imatges que es produeixen en la nostra idea de descans. Un viatge íntim per a molt pocs espectadors. Un petit escenari a escala on les coses apareixen i desapareixen.

Més informació