fbpx

Aquest any el festival Cornamusam ha fet un canvi de direcció i arriba amb algunes novetats. La primera són les dates: s’avança i se celebrarà els dies 25 i 26 de maig.

Una de les més importants és la creació del RSK!, una macrocobla de ministrers formada per músics locals vinculats a la música tradicional i al Cornamusam i que, de moment, ja té més de 30 membres. Després de promoure l’aparició dels Ministrers de l’Escola de Música com a espai de formació, ara el festival dona continuïtat al projecte amb aquesta proposta postformativa que pretén construir un nou pont amb la ciutat i mostrar el fruit que ha donat l’existència del festival al llarg d’un quart de segle.

El Cornamusam 2018 també suposarà la descoberta de nous espais de la ciutat que s’incorporen al festival. La tocada d’inici que des de 1994 representa el tret de sortida del festival i és un esdeveniment absolutament únic arreu, se seguirà fent al balcó dels Espants de Sant Esteve, i les activitats clàssiques no abandonaran el centre de la ciutat. Però es proposen noves localitzacions, com el volcà del Montsacopa. La plaça de l’1 d’Octubre serà el centre neuràlgic del festival, on dissabte es faran activitats de forma continuada durant tot el dia i on es podrà viure la vessant més social del Cornamusam.

També hi haurà moments per a la participació del públic, com la CornamuJAM i la baixada de sacaires, i s’incorporarà el sac de gemecs en espais on no se sol veure aquest instrument. La idea és treballar per fomentar la creació de nous espectacles que incloguin el sac, com el concert vermut que proposa casar el sacaire amb algun intèrpret d’un altre instrument i crear un repertori musical exprés de què es pugui gaudir tot prenent el sol i que, cada any, s’encarregui a una formació musical diferent.

També s’ha decidit incorporar una nova franja horària al programa, la del dissabte a la nit, per poder incloure al festival sonoritats modernes, amb sessions de música electrònica més experimentals com la que es podrà viure amb House Aborigen i Marcel Casellas o, una estona abans, amb dos dels grups més potents de l’escena folk dels països catalans: RIU i BOC.

La Cabreta, l’emblema del Cornamusam

La Cabreta, obra de Tavi Algueró i Àngel Rigall, és un simpàtic gegant amb aspecte de cabra i que toca un sac de gemecs que es va fer l’any 1996 per connectar més el festival amb la ciutat d’Olot. El sac de gemecs que toca la Cabreta és obra del lutier vilanoví Xavier Orriols, un dels impulsors de la recuperació de l’instrument a la dècada dels vuitanta. El model és un instrument fet a escala més gran i utilitzant els mateixos materials que un sac de gemecs convencional. La Cabreta ballarà divendres, després de la tocada d’inici, i dissabte durant la cercavila que començarà a la plaça de l’1 d’Octubre.

PROGRAMACIÓ

Divendres 25 de maig

22 h, plaça d’Esteve Ferrer
Tocada d’inici, a càrrec de Ricard Ros

22.10 h, plaça d’Esteve Ferrer
Concert de RSK! i ball de la Cabreta

22.30 h, plaça de l’1 d’Octubre
CornamuJAM

Dissabte 26 de maig

10.30 h, plaça de l’1 d’Octubre
Concert de la Banda de Gaitas de Graus

11.30 h, pujada del volcà del Montsacopa
Parades per bufar

12.30 h, El Fortí
Concert vermut amb Adrià Batlle i Arnau Brosa

13.30 h, El Fortí
Baixada dels sacaires

16 h, plaça del Teatre
Presentació del llibre Mètode de gaita de boto i taller

18 h, plaça de l’1 d’Octubre
Inici de la cercavila amb la Cabreta, els Ministrers de l’Escola de Música d’Olot, Banda de Gaites de Graus i la Colla Gegantera de Castellbisbal

22 h, sala El Torín
Concert de RIU

23.30 h, sala El Torín
Concert de BOC

01 h, sala El Torín
Sessió de House Aborigen amb Marcel Casellas

Totes les activitats són gratuïtes excepte els concerts de RIU i BOC, que valen 6 euros anticipada i 8 euros a taquilla.

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top