fbpx

Una mirada a la tradició per construir la contemporaneïtat: l’ara i aquí.

La programació inclou espectacles d’artistes que busquen consolidar-se.

La presència femenina és clau en aquesta generació i en l’edició d’enguany del festival.

L’11è Sismògraf continua apostant pel binomi dansa-paisatge.

L’11a edició del Festival Sismògraf aposta pel talent millennial i dedica bona part de la seva programació als coreògrafs, ballarins i ballarines nascuts durant els anys 90. El Sismògraf dóna protagonisme enguany a tota una generació d’artistes de talent manifest que encara busquen consolidar-se dins el sector i davant del públic. Una generació, a més, plena de noms femenins, alguns dels quals seran presents al festival, que també inclou propostes en clau de gènere.

En total, gairebé una cinquantena d’espectacles conformaran el Sismògraf d’enguany, que se celebra del dijous 25 al dilluns 29 d’abril, coincidint aquest darrer dia amb el Dia Internacional de la Dansa. De nou, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge, i acomodarà part de les seves propostes al carrer, en mig de la natura o en altres municipis propers.

A més, com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada dedicada als professionals del sector. En el seu 5è any com a mercat estratègic i sota el títol “Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència”, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar “quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art”. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional popular del contrapàs.

El Festival Sismògraf està organitzat per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot, en col·laboració amb la Diputació de Girona i amb el suport del Ministerio de Cultura.

L’erupció: present present

L’Erupció del Sismògraf 2019 ha volgut posar el focus en un doble motiu: d’una banda la gran presència de creadores i creadors que conformen, dispersament, una nova generació i que ja són el present de la dansa. Per altra banda, tot el mostrari de propostes que miren cap al passat per anar més enllà, beuen de l’arrel i la transporten al present. Companyies joves que rescaten aspectes tan diversos com els safareigs públics, els rituals tradicionals, el primitivisme, la formació de la terra, les revoltes, Bruce Lee, Botticelli, Cervantes, les tradicions gallegues i hongareses, el panteó africà, el Llac dels Cignes, les trajectòries personals… i els actualitzen, provocant una Erupció de coreografies que simplement existeixen aquí i ara.

L’11a edició s’inaugura el dijous, precisament, amb una parella d’artistes joves que reivindicaran el patrimoni mundial de dues compositores de l’Edat Mitjana. Raquel Gualtero (ball) i Anaïs Oliveras (veu) interpretaran l’itinerant Nuà al Museu dels Sants d’Olot. Igualment, el Sismògraf 2019 reserva pel vespre del divendres a Apilats, un conjunt de quatre peces de dansa creades pels quatre joves creadors finalistes al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018. Agrupats com un tot, malgrat presentar propostes molt diferents, Sismògraf dóna visibilitat a Javier Guerrero (Lord M27), Tuixén Benet (Unitats de xoc II), Daniel Fernández (The milk) i Irene García (Get no).
Altres propostes d’aquesta generació #FF90, que està acompanyant el festival olotí conjuntament amb El Graner, són Clàudia MirambellAna Borrosa i Janet Novás, entre d’altres.

La mirada femenina es referma dins del programa amb espectacles com Picnic on the moon, producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino360 grams de bellesa, d’Ada VilaróLa bugada de Labuena compañíaMercedes Máis Eu, de Janet Novás i Mercedes Peón.

Binomi dansa i paisatge

De fet, una de les novetats d’aquesta edició és la creació de l’ “Itinerari amb bicicleta”, una proposta que vol fer arribar la dansa a espais de la ciutat on no arriba habitualment. L’itinerari seguirà dissabte al matí una ruta guiada concreta amb tres parades obligatòries als tres espectacles programats: JINX103 dels suïssos József Trefeli i Gábor Varga (que també interpretaran Creature durant el festival); Meeting point dels bascs Ertza i Pinkfish de la jove andalusa Ana Borrosa, que es podrà veure de nou al centre de la ciutat.

La natura també serà clau a l’espectacle Erritu, que comptarà amb la participació del cor de dones d’Olot Fructus Temporis, i es desenvoluparà al cràter del volcà Montsacopa el dissabte a la nit; així com a Loin, de La Débordante Cie, una proposta de cinc ballarines pensada per ser vista de lluny i en un espai obert.

L’oferta d’espectacles al carrer serà diversa i ocuparà les principals places de la ciutat el divendres i el dissabte del festival. Es el cas de la ja tradicional trobada de dansa urbana “Sismohop”, disenyada pel Hop Festival, que acollirà les propostes de The Jokerz (A Risas), David Vento (Indala), Julien Rossini (Perception), Aina Lanas (Mawu). El moviment al carrer continuarà amb la performance Urban astronaut, de Highly Sprung Performance; el show familiar Hippos, d’en Quim Bigas i Zum-Zum Teatre; els espectacles No sin mis huesos, d’Iron Skulls CoConseqüències, de Cia MoveoD-Construction, de Compagnie Dyptik; els Cinc minuts de dansa, enguany dirigit per Lorena Nogal i la proposta de circ coreografiat Rare birds, d’Un Loup pour L’homme.

També a l’aire lliure, el ja esperat i consolidat “Itinerari de dansa al Parc Nou” se celebrarà el matí del diumenge amb propostes per a tots els públics. Destaca la performance Habiter sa mémoire de la canadenca Caroline Laurin-Beaucage, que es repetirà el dilluns 29 amb motiu del Dia Internacional de la Dansa.

Completaran el programa d’espectacles del Sismògraf: Transhumance de la Cie ÉpidermieBallar és cosa de llibres de Pere Faura, Clàudia Solwat i Javier Vaquero i Cratère nº6899 de la creadora belga Gwendoline Robin; així com les estrenes To be announced de la companyia internacional Léxico Project Collective i la proposta a cegues de Claire Ducreux Avec le temps, que reprèn el seu solo De paseo (2004) quinze anys més tard i de la mà de Toni Mira.

Altres activitats i projectes educatius

Un any més, el Sismògraf acollirà també, a part dels espectacle, tot un seguit d’activitats lúdiques i educatives per a tots els públics.

Entre les Rèpliques d’enguany (espectacles que formen part del Sismògraf però tenen lloc fora dels dies del festival), trobem: Dancing with frogs de la Sol Picó (1 març) i el projecte educatiu Tots Dansen, de Constantza Brncic (30 abril). L’Ona Expansiva, iniciativa per estendre el programa del Sismògraf a d’altres poblacions de la comarca, durà l’espectacle de creació col·lectiva La bugada de la companyia Labuena Compañía a Les Planes d’Hostolets (7 abril), La Pinya (13 abril), abans que aterri a Olot durant el festival.

Dins del marc del festival, també s’inclou la peça en procés de creació Am I Bruce Lee de Junyi Sun (13 febrer), una xerrada sobre sexualitat femenina i dansa a càrrec de María Cabral i Kim Jordan (18 abril), tallers de dansa per a grans i joves, la iniciativa dinamitzadora per a joves El Mirall o l’exposició Remor.

Per últim, el Sismògraf 2019 acollirà també els i les joves curadors del projecte Stalkers, el grup de joves crítics i crítiques de NOVAVEU i els creadors i creadores que formen el projecte #FF90 del Graner, així com una edició “reloaded” del Millor Públic, com sempre conduït per Toni Jodar, Beatriu Daniel i Bàrbara Raubert.

Més informació

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top