Les arts vives, el moviment i les emergències actuals seran els pals de paller de la programació del primer cap de setmana de Sismògraf, del 18 al 21 d’abril.

El festival s’expandeix fins al 26, 27 i 30 d’abril amb el Sismodansa, una nova proposta per celebrar el Dia Internacional de la Dansa i posar el focus en aquesta disciplina artística.

El Sismògraf 2024 comptarà amb artistes de Portugal, Suïssa i amb noms de casa nostra com Quim Girón i Moon Ribas o Agrupación Señor Serrano.

El Sismodansa 2024 comptarà amb artistes de la República Txeca i amb noms de casa nostra com Eva Durban.

Avui s’ha presentat en roda de premsa un avançament de la programació i algunes novetats de la setzena edició del Sismògraf.

El Sismògraf 2024 tindrà dos caps de setmana de moviment.

Un primer cap de setmana entre el 18 i el 21 d’abril en què el Sismògraf tornarà a posar el focus en les arts vives, el paisatge i els reptes climàtics i socials actuals. Un cap de setmana de festival situat i conscient, sostenible, un festival fet per a la ciutat i el seu entorn natural.

Els dies 26, 27 i 30 d’abril s’estrenarà el Sismodansa. Una programació dedicada a aquesta disciplina artística que es farà coincidir amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa i que tindrà lloc en escenaris singulars de l’espai públic, la Biblioteca o el Teatre.

Programació local i internacional

Com a avançament de la programació, durant el cap de setmana de Sismògraf (18 al 21 d’abril) hi haurà propostes nacionals com Una illa de l’Agrupación Señor Serrano, una peça creada amb l’ajuda i la presència en escena d’intel·ligències artificials; o Sota terra de Quim Girón i Moon Ribas, una proposta que forma part del projecte europeu Stronger Peripheries i que tracta sobre la relació entre les persones i el subsòl.

Entre les propostes internacionals del Sismògraf 2024 s’hi podrà veure Cratera de la companyia portuguesa CiRcoLando, un projecte d’arts escèniques dedicat als paisatges volcànics, a la seva dimensió tel·lúrica i la seva proximitat amb el pols i la respiració de la Terra. Per altra banda, la companyia suïssa Trickster-p convertirà el teatre en un tauler de joc i convidarà a espectadores i espectadors a fer-se partícips del seu espectacle Eutopia, una proposta amb un enfocament lúdic i multi-sensorial.

Pel que fa al Sismodansa (26, 27 i 30 d’abril) hi haurà dues estrenes mundials: Entre de la Companyia Eva Durban, que torna a sumar per a aquest espectacle ballarins amb un moviment biomecànic singular. I Fairy tales de la companyia txeca Pocketart, una revisió dels contes clàssics i dels seus finals feliços i del paper de les dones en aquests contes. Una estrena que s’ha fet possible gràcies a la cooperació entre el Sismògraf i el Big Pulse Dance Alliance, la xarxa de 12 festivals i cases de dansa d’arreu de la Unió Europea que treballen conjuntament per enfortir el sector.

Completaran la programació del Sismodansa dos monòlegs de dansa, el de Quim Bigas sobre la felicitat, i el de Laura Alcalà Freudenthal i Irene Vicente Salas sobre els millennials. La resta, un compendi de mirades: cap a la masculinitat per Àngel Duran, cap al territori i les persones que l’habiten per l’Esbart Rocasagna (amb la col·laboració de Quim Bigas), cap al cos com a arxiu personal, cultural i virtual per Ingri Fiksdal & Núria Guiu, cap a l’imaginari de l’obra Bestiari de Joan Fuster i Ortells per Mireia de Querol Duran i Urša Sekirnik, i cap a les arrels colombianes per Raquel Gualtero. 

Imatge de la nova edició

Pel que fa a la imatge del Sismògraf 2024, parteix d’una làmina d’una Gorgonocephalus arcticus, una espècie d’estrella de mar que amb la seva forma enrevessada ens parla d’aquest nou Sismògraf. Un festival que reivindica la seva singularitat i alhora s’obre al món amb tota la seva complexitat, donant veu als nous reptes socials, ambientals i relacionals de la societat amb el món que ens envolta. La imatge d’una espècie estranya que ens remet a la complexitat d’un món amb novetats com la intel·ligència artificial o les relacions interespècie.

Consulta la web del Festival Sismògraf