Convocada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot a través del Festival Sismògraf, la Beca Stalkers s’adreça a persones joves d’entre 18 i 25 anys amb interessos culturals.

Les dues persones seleccionades accediran a una formació de curadoria d’arts escèniques i tindran l’oportunitat d’organitzar el seu propi esdeveniment cultural.

Les candidatures es poden presentar fins al 26 de febrer a les 14 h.

L’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, per mitjà del Festival Sismògraf, convoca la Beca Stalkers per aquest curs 2024-2025, dotada amb 2.400 euros (1.200 euros per participant). Adreçada a persones joves d’entre 18 i 25 anys residents a la Garrotxa, la beca pretén acompanyar i oferir formació de curadoria d’arts escèniques i projectes culturals a les persones guanyadores del concurs. Amb aquesta beca, dues persones seran seleccionades i tindran l’oportunitat de viure de primera mà experiències culturals i formatives a l’entorn d’alguns dels festivals d’arts escèniques de més renom de casa nostra i, alhora, podran emprendre el seu propi esdeveniment cultural a la Garrotxa.

El projecte Stalkers Catalunya està impulsat per quatre plataformes d’arts vives: el Festival Sâlmon de Barcelona, el Festival Sismògraf d’Olot, FiraTàrrega i el Festival TNT de Terrassa. A més, compta amb la participació del Festival Eufònic i amb la complicitat d’una desena d’ajuntaments catalans.

Una experiència cultural de dos anys

La Beca Stalkers està centrada en diversos llenguatges artístics, en especial les arts escèniques. Les persones escollides tindran l’oportunitat d’implicar-se durant dos anys en experiències culturals vinculades amb les arts vives.

Durant el primer any, podran viure presencialment diferents festivals d’arts vives del territori català i faran estades a cadascun dels cinc festivals impulsors del projecte. En aquesta primera fase del projecte, els joves estaran acompanyats de figures del món cultural com creadors, gestors culturals i altres agents del sector i descobriran les programacions dels festivals, compartiran converses i coneixements al voltant de la tasca de curadoria, de programació, de models organitzatius i de gestió cultural. L’experiència els permetrà obtenir un coneixement de primera mà del sector i una formació de com s’organitzen, es plantegen i es produeixen aquests esdeveniments.

Durant el segon any, les stalkers tindran l’oportunitat d’idear i dur a terme un esdeveniment cultural per al seu municipi. L’esdeveniment podrà girar al voltant de qualsevol disciplina artística i s’haurà d’adreçar a un públic jove sota el nom de Volkà Fest. Aquesta experiència els permetrà aplicar els coneixements apresos durant el primer any. Les stalkers faran aquest treball amb l’acompanyament i la tutorització dels tècnics de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.

L’elecció del jurat i terminis

Dels projectes presentats es valorarà la motivació per a participar al projecte, l’experiència acreditada en projectes similars i la formació específica en arts visuals i curadories. El jurat estarà integrat per la programadora d’Arts Escèniques d’Olot Maria Teresa Busquets, la tècnica de Joventut de l’Ajuntament d’Olot Gemma Teixidor, la responsable de producció del Festival Sismògraf i un tècnic de l’Àrea de Cultura i Educació a determinar.

El termini de presentació finalitza el proper 26 de febrer de 2024 a les 14 h i el veredicte està previst de fer-se públic abans del 15 de març.

Consulta aquí les bases