Del 28 de maig a l’1 de juny de 2025, Olot tornarà a omplir-se de música, cultura i tradició amb la 34a edició del Cornamusam, el Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot.

Mànran, Fetus, Elèctrica Dharma, Christian Di Fiore quartet, Bufalodre i Santa Mandra seran una part de la banda sonora d’aquesta edició, però no hi faltaran les activitats més participatives i arrelades del Cornamusam.

Enguany, el Cornamusam incorpora moltes novetats com un concurs de cultura popular, un concert “Des de dalt” i el Tendal entre d’altres.

La 34a edició del Cornamusam,  Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot, tindrà lloc del 28 de maig a l’1 de juny de 2025 a diferents indrets a de la ciutat. El Cornamusam és un festival internacional de música d’arrel dedicat a la difusió i promoció de la cornamusa o sac de gemecs i la seva música. Un dels objectius del Cornamusam és obrir el festival a tot tipus de públic i oferir-li una experiència relacionada amb la música, la cultura popular, la gastronomia i la literatura al voltant de la Cornamusa.

Un cop més, l’organització ha programat totes les activitats del festival a la Sala El Torín, a la plaça Puig del Roser i a l’Hospici. A més, es podran gaudir de diferents activitats pels carrers d’Olot, a la llibreria Isop, al Gastrobar Els del Mig i al restaurant El Purgatori.

Com no podia ser d’altra manera, un tret característic del festival és la seva campanya comunicativa, que enguany girarà al voltant del lema “Sempre toca”. Aquest joc de paraules reforça la identitat del Cornamusam com a cita imprescindible i viva per als amants de la música. La campanya juga amb el doble significat de “tocar”, destacant tant l’experiència musical com l’arrelament al calendari cultural d’Olot, i s’acompanyarà d’accions participatives que enfortiran el vincle emocional amb el públic. També evoca l’esperit de les tómboles de fira, aquella sensació que sempre s’hi guanya alguna cosa. El missatge final és clar: la programació del Cornamusam també és com una tómbola —potser no coneixes els noms que hi toquen, però sempre t’endús un premi!

Per aquesta edició, el Cornamusam incorpora novetats importants per continuar evolucionant i oferir així una experiència més dinàmica. Incorporem el concert Des de dalt, un concurs de cultura popular “Catalasaps?”, dos dinars Reputicànticus i una ballada de sardanes antigues en motiu de la capitalitat de la Sardana d’Olot.

El Cornamusam vol ser un festival segur i respectuós, i és per aquest motiu que la direcció ha implementat millores estructurals, com per exemple amplicar les comissions de treball per tal de permetre repartir millor les tasques i assegurar un funcionament més fluid; però també s’ha integrat un protocol contra la violència de gènere.

Música, música i més música amb cornamusa

Per a aquesta edició, el festival comptarà amb dues propostes internacionals: una de les formacions més destacades de l’escena folk escocesa, Mànran, i el quartet de fusió jazz Christian di Fiore Quartet, vinguts d’Itàlia. Per la banda més nostrada, podrem gaudir de la música de la Companyia Elèctrica Dharma, una de les bandes més emblemàtiques del folk-rock català; així com amb el punk-folk de Fetus. També podrem escoltar els duets Cul de sac dijous al vespre i de Núria Balcells i Rocco Papia el dissabte tot fent un vermut. Posarà la cirereta del pastís la celebració dels 30 anys de la mítica formació Bufalodre.

Les novetats de la 34a edició

Una de les grans incorporacions d’aquest any és el concert Des de Dalt, un concert organitzat al terrat de la casa Gaietà-Vila just abans de la Tocada d’inici, amb vistes al Balcó dels Espants des d’on es fa realitat el moment més màgic del festival. El grup que inaugurarà aquest espai seran els garrotxins Santa Mandra que presentaran el seu nou senzill “No tinc respostes”, que ha comptat amb la participació dels Ministrers de l’Escola de Música d’Olot.

Una altra innovació destacada és el Catalasaps?, un concurs de cultura popular en format Kahoot!, que combinarà preguntes sobre tradicions, llengua, música i història amb proves d’habilitat inspirades en elements de la cultura popular catalana.

Aquest 2025 Olot ha estat proclamada capital de la sardana. És per això que algunes entitats estan col·laborant amb les activitats impulsades per l’Agrupació Sardanista Garrotxa, l’Agrupació Sardanista d’Olot i l’Agrupació Sardanista Flor de Fajol. Des del Cornamusam, proposem una ballada de sardanes a l’estil del segle XVIII, per fer difusió de les sardanes curtes i la sonoritat de les cobles abans de la normalització de finals de segle XIX. Per convidar la gent a formar-ne part, es farà un taller previ aquest proper 10 de maig.

La nova edició del Reputicànticus proposa dues trobades gastronòmiques que tindran lloc el dissabte 31 de maig i el diumenge 1 de juny en dos restaurants d’Olot. La iniciativa ha triat a dues parelles de músics d’arrel de la nostra comarca amb una llarga trajectòria. El dissabte, al gastrobar Els del Mig cantaran Marta Rius i Guillem Ballaz, i el diumenge, al restaurant El Purgatori, els músics Manelic de Pera i Marc de Riudaura. El preu són 28 € i el tiquets es poden comprar en aquest enllaç.

Cornamusam, un festival viu i participatiu

Un dels objectius del festival és fer de pont entre la cornamusa i el públic i és per això que programa activitats de participació popular, els imprescindibles del Cornamusam. Divendres al vespre, la Tocada d’Inici anirà a càrrec de Raquel Pascual, seguida del Ball de la Cabreta amb RSK! a la plaça del Rector ferrer. Les activitats de carrer es complementen amb la cercavila pels carrers del centre d’Olot, Posi-me’n 3 quartan amb la mitja cobla Aixo no és amor, a més, la cercavila de la Cabreta el dissabte a tarda i el Tendal a la plaça del Cornamusam.

Les activitats que acaben de configurar el programa són diverses i per a tots els públics. El festival començarà el dimecres 28 de maig a la Llibreria Isop amb l’activitat que ja suma 3 edicions, Escrivim contes de la Cabreta amb Jenni Rodà i Neus Verdaguer. El dijous 29 de maig, el festival acollirà la pesentació del llibre El cançoner de Lladó i Navata, amb Lluís Marmi i Jordi Jordà. Dissabte 30 de maig hi ha la Trobada d’Escoles de Música, amb alumnes d’arreu del país amb la ja tradicional Audició de les escoles de música tradicional. I el diumenge tindrà lloc la resolució del X edició del Premi Ratafia Russet.

El punt de trobada del festival és la Plaça del Cornamusam, un nucli d’ebullició constant en què s’hi pot trobar La Tradillibreria, lutiers, la barraca de La Carnavalesca i molt més. La Plaça busca esdevenir un espai on els espectadors del festival puguin passar el dia entre concerts i gaudir de la cultura popular més enllà de la música.

Consulta el programa